Новини

На чолі збірної – «універсальний солдат»: Ротань став виконувачем обов’язків, але ситуація погана

Напередодні матчів з відбору на Євро–2024 Українська асоціація футболу офіційно призначила керманича збірної: тимчасово виконуватиме ці обов’язки нинішній головний тренер “Олександрії” та молодіжної збірної України U-21 41-річний Руслан Ротань. Проте в УАФ все ж чекають на Сергія Реброва, який тренує команду в Еміратах “Аль-Айн”. Ситуація з призначенням головного тренера збірної України дуже показова та водночас важлива.

В Україні – криза тренерів

Призначення Ротаня тимчасовим виконувачем обов’язків підтверджує те, що в Україні – глибока криза тренерів. Це справді так. Диплом тренера в нашій країні отримують будь-які зацікавлені особи, але конкуренції немає взагалі. Гарних тренерів, які чимось запам’яталися пересічному вболівальнику, дуже мало. Це або унікуми з нової генерації, які були виховані поза межами країни, – Шевченко, Ребров, Скрипник, або ж кращі з радянської школи – Вернидуб, Григорчук, Маркевич. Проте наразі чекати на якогось українського Моурінью не варто. І ця проблема не вирішиться швидко. Тому УАФ має працювати над розвитком конкуренції диплома тренера, але для цього потрібен час, а збірна має грати вже.

У Ротаня – одне завдання

Руслан Ротань – талановитий та перспективний тренер. Він має власне бачення футболу та багато цікавих ідей. Проте постає інше питання. Руслану зі збірною потрібно зіграти лише один матч і намагатися виграти в однієї з найкращих збірних світу – збірної Англії. Чи варто в такому випадку пропагувати якийсь свій футбол, якщо його за такий короткий час нереально поставити? Можливо, краще зіграти в просту гру від оборони та спіймати свій момент на контратаках. У збірній є швидкі Мудрик, Циганков, Яремчук. Проте тут може зіграти принциповість Ротаня. Він розумний та непоступливий тренер, який хоче грати в прогресивний та атакувальний футбол. Утім, вже наприкінці березня побачимо, як зіграє збірна під керівництвом Руслана Ротаня.

Що очікує на головного тренера збірної

Наразі ситуація зі збірною дивна. Українська асоціація футболу контракт із Сергієм Ребровим досі не підписала. Тому Руслан Ротань, ймовірно, може й очолити головну команду країни, але тоді йому потрібно буде чимось жертвувати: або всім, або сформованим та перспективним проєктом з молодіжкою, або бойовою командою “Олександрія” в УПЛ, яка бореться за єврокубки. Проте, хто б не очолив збірну, на нього чекає дуже складне та відповідальне завдання. Майбутній керманич збірної матиме у своєму розпорядженні найталановитіше покоління футболістів за всю історію незалежності. Мудрик, Судаков, Забарний, Циганков, Миколенко – це ще не всі сформовані футболісти. Є ще молодіжки “Динамо”, “Шахтаря” та “Руху”, які останніми роками постійно грають у плейоф молодіжної Ліги чемпіонів.

Ребров чи Ротань

Усе ж, кого б не призначили офіційно, точно зрозуміло, що йому потрібно будувати збірну з нуля. Тут “в.о” не обійдешся, адже хтось повинен забезпечити результат. Якщо обирати, то на користь Реброва грає великий досвід, але Ротань більше працював із молоддю, якої в збірній є багато, а буде ще більше.

Утім, складається враження, що УАФ шукає головного тренера збірної на перспективу. Бо, маючи в суперниках на груповому етапі на Євро–2024 збірні Англії та Італії, а також складну загальну ситуацію в країні, яка позначається на стані футболу, навряд чи можна на щось розраховувати у відборі на Євро–2024.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.