Новини

“Не потрібно розпитувати”: психологиня з Чернівців розповіла, як правильно спілкуватися з військовими

Спілкуватися з військовими, які були на фронті, важко. Як правильно говорити – розповіла психологиня з Чернівців Наталія Круглашова.

Про це йдеться в матеріалі ” “.

– Як правильно спілкуватися з військовими?

– Із військовими потрібно спілкуватися так, як і зі звичайними людьми. Вони такі самі люди, як і ми. Якщо розпочинати спілкуватися з ними якось спеціально, неприродно, вони відчують, що щось не так. Та є теми, які не варто зачіпати. І взагалі не потрібно розпитувати: “А як там?”, “Скільки загинуло?”, “Де ви були?” Якщо людина захоче, то розповість вам сама. Також не варто казати людині, яка приїхала з фронту, щось на кшталт “я тебе розумію”. Адже ви точно його не розумієте, якщо весь час війни були в Чернівцях, а військовий – у Бахмуті. Краще розповідати про свої почуття, про те, що ми вдячні їм, але не перегинати палицю. Потрібно відчувати межу.

– Що робити, якщо військовий не хоче спілкуватися?

– Якщо до цього ви спілкувалися і все було чудово, а зараз між вами нічого не сталося, але людина замкнулася, то їй потрібна допомога. Проте для кожного це індивідуально, тож підібрати якийсь один механізм для всіх – нереально. У людини може бути депресія, посттравматичний стресовий розлад, важкі думки, але ділитися цим вона не може.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.