Новини

«Одяг зайнявся і почав горіти». На Буковині зросла кількість пожеж через спалювання сухої трави

На Буковині невпинно зростає кількість пожеж на відкритій території через спалювання сухої трави. У 2024 році вже сталося 144 пожежі на відкритій території, коли за аналогічний період 2023 року було 67. Рятувальники за допомогою дронів обстежують місцевість і виявляють паліїв. За цей час 32 людей оштрафували.

“Пожежі почали реєструвати ще в лютому”

“Наразі підпалів сухої трави, сухостою більшає. Починається пожежонебезпечний літній період. Цьогоріч суха весна, і пожежі на відкритій місцевості почали реєструвати ще в лютому. Інспектори постійно чергують у рейдах по Чернівцях, районах, громадах. Виїжджають безпосередньо на місце та обстежують території квадрокоптерами, визначають, де пожежа, під’їжджають на місце та складають протокол”, – каже керівниця пресслужби управління ДСНС в області Мирослава Іванчук.

Через пожежі на відкритій території стаються й трагічні випадки. У селі Великий Кучурів Великокучурівської громади 70-річний чоловік загинув, коли палив сухостій і сміття.

“За словами родичів, чоловік палив сміття, сухе гілля. Здійнявся вітер, і вогонь перекинувся на траву. Чоловік вирішив його загасити, проте вогонь був сильний. Він відійшов, але його одяг вже зайнявся і почав горіти. Чоловік загинув. Нікого не було поряд, тому ніхто точно не знає обставин смерті. Це визначають правоохоронці”, – каже голова Великокучурівської об’єднаної територіальної громади Василь Тодеренчук.
Пан Василь каже, що випадків спалювання трави в громаді поменшало.

“У нашій громаді рідко бувають такі випадки. Викликаємо поліцію до людей, які шкодять природі. Їх штрафують. Проводимо профілактичні бесіди про шкоду й небезпеку через спалювання трави. Проте зараз це рідкість, якщо порівнювати з довоєнним часом”, – зазначає В. Тодеренчук.

Спалювання трави призводить до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутися на лісосмуги, ліси, присадибні території. Неконтрольовані пожежі можуть знищити цілі лісові масиви, які росли десятки років.

Крім того, величезної шкоди пожежі завдають фауні: гинуть птахи, звірі, знищуються їхні домівки.

Яке покарання

За підпалювання сухої трави, сухостою законодавством передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

*Відповідно до статті 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладають штраф у сумі від 3 060 до 6 120 гривень.

*За підпалювання трави природно-заповідного фонду штраф для громадян складає від 6 120 до 12 240 гривень.

*Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне накладення штрафу на громадян від 1 530 до 4 590 гривень.

*За знищення або пошкодження лісу вогнем для громадян передбачено штраф у сумі від 4 590 до 15 300 гривень.

У разі завдання природі великого збитку передбачена навіть кримінальна відповідальність.

Знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні, сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від 5 400 до 9 000 неоподатковуваних мінімумів або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років.

Дії, які спричинили масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.