Новини

Страсний тиждень Великого посту 2021: що в які дні робити

Страсний тиждень Великого посту – це дні перед Великоднем, коли слід дотримуватися особливо суворого посту і готувати себе, свій будинок і господарство в цілому до святкування Воскресіння Господнього.

Страсний тиждень у 2021 році починається 26 квітня. Напередодні православні відзначать Вербну неділю (Вхід Господній в Єрусалим) – а сама Страсна седмиця завершиться 2 травня, безпосередньо на Великдень, пише Главред.

Страсний тиждень по днях: що робити кожен день

Кожен день цього особливого тижня присвячений певній події з життя Христа і іменується “великим”.

Великий понеділок.
Під час церковної служби згадують про патріарха Йосифа, якого рідні брати продали в рабство, а також про безплідну смоковницю (вона символізує душу, що не розкаялася в гріхах своїх).

Саме цього дня починають варити масло (міро) на рік уперед. Освячувати його будуть у Великий четвер. По господарству можна робити будь-які роботи.

Великий вівторок.
У храмі розповідають про воскресіння мертвих, таланти і Страшний суд. По господарству можна робити будь-які роботи.

Велика середа.
За переказами, це день, коли Юда Іскаріот зважився зрадити Спасителя за 30 срібників. Ще згадують грішницю, що омила Ісусу ноги і помазала їх міром. У храмі останній раз на довгий час читають молитву з поклонами – відновиться вона лише після Трійці.

Це день сповіді. По господарству можна робити будь-які роботи.

Великий четвер (Чистий четвер 2021).

День Таємної вечері. У храмах читається одна з найдовших служб в році. Свічки, що запалили в церкві цього дня, прийнято приносити додому запаленими.

Це день причастя. Вдома починають пекти паски і фарбувати яйця на Великдень 2021. Також проводять генеральне прибирання.

Велика п’ятниця (Страсна п’ятниця 2021).
День жалоби і найсуворіший день Великого посту: саме цього дня розіп’яли Христа. Поки з вівтаря не винесуть плащаницю із зображенням Христа в гробі – їсти не можна.

Працювати по дому народні прикмети забороняють.

Велика субота.
Згадується поховання Христа. День сходження Благодатного вогню в 2021 році. На вечірній службі вже починають святити паски і фарбовані яйця. По господарству закінчують всі справи, що не встигли цього тижня.

Що можна і не можна на Страсному тижні

Страсний тиждень – це час строго утримання. Причому не лише в їжі, але і в своїх вчинках і думках. Не вітається зайві веселощі, неробство і будь-які негідні вчинки.

Це час, коли потрібно робити добрі справи (займатися благодійністю, допомагати ближнім) і готуватися до святкування Великодня 2021 року.

Страсний тиждень Великого посту: що можна їсти

– У Великий понеділок їдять лише хліб з овочами, також можна фрукти, мед і горіхи.

– У Великий вівторок і Велику середу дозволяється сира їжа без масла.

– У Великий четвер на стіл подають гарячу їжу з продуктів рослинного походження, додають у страви рослинне масло.

– У Страсну п’ятницю нічого не їдять до часу виносу плащаниці на богослужінні (це відбувається близько 6 години вечора).

– У Велику суботу знову можна їжу без масла.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.