Новини

У Чернівцях запрацювала система, яка аналізує якість повітря: як нею користуватися

Сьогодні, 15 листопада, у Чернівцях відбувся офіційний запуск проєкту аналізу якості повітря від ЛУН Місто AIR. Відтепер кожен охочий може перевірити якість повітря за вікном, зайшовши на сайт, встановивши додаток для iOS чи запустивши чат-бот у вайбер або телеграм.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua.

ЛУН Місто AIR — українська громадська система моніторингу якості повітря, створена з метою покращити екологічну ситуацію в країні.
Проєкт розробили команда IT-компанії ЛУН та факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем КНУ ім. Шевченка.

Станції розставлені по місту та щосекунди моніторять якість повітря за вікном. Вони вимірюють найбільш небезпечні для здоров’я наддрібні частинки: концентрацію PM1, PM2.5, PM10.

Показники у реальному часі виводяться на карту, у Telegram- та Viber-боти, у віджет для iOS. Сервіси ЛУН Місто AIR, доступні з телефону та комп’ютера. ЛУН Місто AIR довіряють всесвітні організації та українська ЕкоЗагроза від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Також чернівчани можуть відправити анкету ЛУН Місто AIR, щоб в їхній оселі розмістили станцію якості повітря. Наразі в місті 11 датчиків.

“Зараз ми певний час не будемо приймати нові заявки, але в нас на сайті є анкета “Хочу встановити в себе станцію якості повітря”. Заповніть її і цілком можливо, що коли ми будемо шукати нові локації, надамо станцію вам”, – розповідає Анна Денисенко, кураторка проєкту ЛУН місто AIR.

“Ми переконані, що це перший етап, враховуючи те, що в країнах ЄС, вимоги до якості повітря обов’язкові – ми будемо збільшувати кількість датчиків. Для нас це можливість отримувати статистику, проводити аналіз. Якщо десь у місті сильно забруднене повітря люди можуть звертатись до нас”, – каже Василь Зазуляк, заступник міського голови.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.