Новини

Невідома Буковина: що спільного між вулицею Шевченка у Чернівцях і Новим Світом

Вулиця Тараса Шевченка у Чернівцях знаходиться поблизу вулиці Ольги Кобилянської. Вона складається із колишніх двох вулиць.

Про історію вулиці Тараса Шевченка від австрійських часів до сьогодення йдеться у книзі “CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості: урбаністичні есеї” (автори Л. Щербанюк, І. Мельник, О. Любківський), пише molbuk.ua

Перша з двох вулиць, з яких раніше складалася вулиця Т. Шевченка, вела від Руської до Головної і за австрійських часів називалася Новий Світ (Neuweltgasse), що засвідчувало про порівняно пізнішу забудову цього кварталу. Тут мешкало чимало знаменитостей тієї доби, без яких наука і культура нашого міста були би значно біднішими. Не менше відомих осіб зупинялося й у гостинних оселях місцевих мешканців під час перебування у Чернівцях. За радянських часів її перейменували на пошану Тараса Шевченка.

Друга частина називалася Шпитальною, позаяк тут знаходилося приміщення старого бюргерського шпиталю. Потім її перейменували на пошану президента Буковинської земельної кредитної каси барона Александра Петріно (Petrino Alexander).

У румунський період була названа на честь відомого чернівецького бургомістра Антона Кохановського. У радянський час її спочатку назвали на згадку про одного з основоположників комуністичної теорії Фрідріха Енгельса. А у 1949 році дві вулиці об’єднали в одну з назвою Тараса Шевченка, яку вона носить і донині.

Забудова вулиці розпочалася ще за Австрії. Тоді вона була переважно садибною. Частково у такому вигляді вона збереглася і досі. Однак після об’єднання вулиць змінилася нумерація будинків.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.