Новини

«Якби не ми, де би вони милися?»: комунальні лазні у Чернівцях заборгували за газ – виручить «Калинка»

Ринок виділить понад 470 тисяч комунальній лазні “Нептун” та майже 414 тисяч лазні “Дельфін”. Допомогу довелося терміново виділяти через те, що ціна за газ різко зросла, а лазні не працювали через карантин. Борги тим часом зросли.

Про це йдеться у публікації “Молодого буковинця” від 10 лютого, пише molbuk.ua

“Міркуємо, як зробити лазні прибутковими”

Гроші “Калинці” повернуть навесні, причому не за рахунок лазень, а з міського бюджету, обіцяє директор департаменту соціально-економічного розвитку Сергій Бостан.

Чиновник пояснює: на початку року, коли затверджується план фінансового розвитку підприємств, було складно спрогнозувати різкий стрибок цін на газ.

“Якщо взяти ціни на енергоносії у січні 2021-го року, то газ вартував сім гривень. А вже станом на грудень 2021-го року він коштував 58 гривень за кубометр. Тобто майже удесятеро зросла тільки ціна на газ. Вартість електроенергії зросла майже у 2,5 раза. На воду так само підвищилися тарифи.

Через карантин лазні певний період часу взимку не працювали – а це, як правило, найбільш “ходові” для них місяці. Тобто злетіла ще одна велика частина доходу. Ще частину прибутку втратили через те, що є категорія людей, які просто бояться ходити до закладів громадського користування у період карантину. Тобто ситуація справді складна. Дивно, що лазні взагалі до цього періоду ще виходили на нульову рентабельність, і тільки під кінець року з’явилася ця заборгованість”, – зазначає посадовець.

Сергій Бостан додав, що у мерії ініціювали створення ще однієї робочої групи, яка вивчатиме роботу комунальних лазень, щоби зробити їх прибутковими.

“Будемо думати, яким чином планувати роботу. Бо там є соціальна складова: частина населення, яка користується пільгами і може безкоштовно або за знижками користуватися послугами лазні. Цих людей не так багато, але вони є. Наша позиція – постаратися зробити все для того, щоби ці комунальні підприємства зберегти. Можливо, переглянути формат роботи. Шукаємо можливості щодо застосування альтернативних джерел опалення замість газу. Також змінюємо графік роботи. Якщо раніше лазні працювали три дні, то зараз спробуємо перейти на два дні. Можна, до прикладу, на суботу та неділю збільшити кількість годин роботи, а в п’ятницю не працювати і зекономити витрати”, – сказав Сергій Бостан.

“Приїжджають на “Лексусах” попаритися”

Утім, до початку карантину комунальні лазні не були збитковими і навіть приносили прибуток, стверджує директорка лазні “Нептун” Діна Канюченко.

“Ми закрили 2019-й рік із прибутком 235 тисяч гривень, – розповідає пані Діна. – Для нашого підприємства, яке працює два з половиною дні на тиждень, це нормально. Це, незважаючи на те, що ми щонайменше 100 тисяч завжди вкладали в ремонт. До того ж на депозиті у нас було 150 тисяч гривень на оновлення залів. Також були на рахунку понад 100 тисяч обігових коштів. Ми готувалися облаштовувати на другому поверсі зону відпочинку. Але тут “грянув” коронавірус, і все зупинилося. Тим часом за газ треба було сплачувати щомісяця. Поступово ми увійшли в збитки. А тут ще й ціна на газ зросла неймовірно. Порівняйте: у грудні 2019 року ми сплачували 5 700 гривень за тисячу кубометрів газу. А у грудні 2021-го – 58 тисяч! При цьому в грудні ми спожили 7090 кубів. Уявляєте, яка сума нам набігла?”

Наразі стартова ціна перебування у лазні протягом 2 годин – 160 гривень. У зонах покращеного комфорту – дорожче. Також для певних пільгових категорій – 50 відсотків відшкодування з міського бюджету.

Діна Канюченко стверджує: відвідувачів вистачає. Для одних це необхідність через відсутність зручностей вдома, для інших – данина традиції.

“Є люди, які обожнюють “тусуватися” голяка один у одного на очах, – жартує пані Діна. – Жінки у нас дуже погано, до речі, ходять, тому що вони на собі завжди економлять. А чоловіки на собі не економлять, вони і за 200 гривень будуть ходити. Бурчатимуть, але все одно прийдуть. І при цьому сидітимуть не дві години, їх і через чотири не виженеш. Є такі, що на таксі, на “Лексусах” приїжджають. Та при цьому нарікають, коли ми підвищуємо вартість, мовляв, невдовзі ціна на лазню буде, як на героїн. Але для них відвідини лазні – це традиція. Є люди, які ще з дитинства ходили, з дідом та батьком. Є дідусі, які приходять за три-чотири години до початку роботи лазні. Ми їм виносимо стільці, вони сідають, грають у карти, спілкуються. Це культ такий, розумієте?”

Адреси лазень:

“Нептун”, проспект Незалежності, 125 Б, тел. (0372) 51-44-65
“Дельфін”, площа Пресвятої Марії, 34, тел. (0372) 52-75-41

Фото з фб-сторінки лазні “Дельфін”

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.