Новини

Українцям-заробітчанам можуть зарахувати закордонний стаж: що для цього потрібно

Громадяни України, які працювали в інших країнах, можуть отримувати пенсію в Україні.

Однак є особливості, правила і обмеження, пише BusinessUA.

Кому буде враховано закордонний стаж?

Українці з набутим за кордоном стажем можуть отримувати пенсію в Україні, якщо з країною, в якій працювала людина, укладено договір про соціальне пенсійне забезпечення.

Міжнародні договори з питань пенсійного забезпечення розподіляються на два типи:

за територіальним принципом;

за пропорційним принципом.

Територіальний принцип
Договори, засновані на територіальному принципі, передбачають здійснення витрат на виплату пенсій тією державою, на території якої проживає утримувач.

Країни, з якими укладено угоду про пенсійне забезпечення за територіальним принципом: Білорусь, Вірменія, Казахстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан (учасники багатосторонньої Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць СНД в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року), Угорщина, Азербайджан, Грузія, Молдова, Монголія, Румунія.

У разі переїзду пенсіонера переведення пенсії за новим місцем проживання не буде проводитися і взаєморозрахунки між державами не будуть проводитися. Призначення і виплата пенсії в такому випадку регламентується законодавством держави, на територію якої переселилася особа.

Тобто територіальний принцип передбачає зарахування закордонного стажу як стажу, отриманого в Україні.

При цьому ПФУ бере до уваги як стаж, напрацьований за кордоном, так і заробітну плату, отриману в іншій країні. Зарплата, отримана за кордоном, починаючи з 1 липня 2000 року, обов’язково враховується при призначенні пенсії.

Якщо виплати здійснювалися в іншій валюті, то при призначенні пенсії ПФ перераховує їх у гривні відповідно до курсу НБУ на дату виникнення права на пенсію.

Виняток з цього правила становлять 2 країни: Білорусь і Молдова. Угоди з цими країнами передбачають, що для розрахунку пенсії враховується тільки стаж, набутий на їхній території, проте зарплати не враховуються.

Пропорційний принцип.
Договори, засновані на пропорційному принципі, передбачають призначення і виплати пенсії договірною стороною за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий пенсіонером виключно на її території.

Стаж, набутий на території іншої країни, враховується тільки для визначення права на отримання пенсії і не впливає на її розмір.

Країни, з якими укладено угоду про пенсійне забезпечення за пропорційним принципом: Болгарія, Естонія, Іспанія, Латвія, Литва, Польща, Португалія, Словаччина і Чехія.

У разі переїзду пенсіонера на постійне місце проживання в ці держави ПФУ буде продовжувати переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера в доларах США або в євро.

Для зарахування особі закордонного стажу для призначення пенсії в Україні необхідно дотримуватися двох умов:

легальне працевлаштування за кордоном;

належна сплата пенсійних внесків в іншій державі згідно з її законодавством.

Як отримати пенсію за закордонний стаж?

Щоб отримати пенсію за напрацьований в іншій країні стаж, достатньо звернутися до територіального відділення ПФУ за місцем проживання.

Необхідно повідомити про набутий стаж в іншій країні та надати відповідний пакет документів, а саме:

паспорт громадянина України;

копію закордонного паспорта;

ідентифікаційний код;

свідоцтво про реєстрацію в соціальному реєстрі;

реєстрація в податкових органах;

виписка з соціального реєстру;

підписані з роботодавцями угоди.

На підставі пакету документів фахівці заповнюють “формуляри зв’язку”. Вони направляються до ПФУ з подальшим відправленням до компетентного органу відповідної держави, що розглядає документи. У разі позитивного вирішення питання призначення частини пенсії проводиться виплата особі через банківську установу. Всю роботу з пересилання документів виконують пенсійні органи.

При призначенні пенсії за територіальним принципом стаж зараховується за трудовою книжкою або уточнюючими довідками.

Особи, які працювали за кордоном з 1 січня 2004 року, обов’язково повинні надати в ПФ документи про сплату соціальних або страхових внесків.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.