Новини

«Проєкт виношував як дитинку»: чернівецький митець Броніслав Тутельман – про свою «водяну» виставку – фото

Фото з фб-сторінки Броніслава Тутельмана

Унікальна персональна виставка “Н2О” заслуженого діяча мистецтв України з Чернівців Броніслава Тутельмана два тижні тішила відвідувачів центру культури “Вернісаж”.

“Образ води мовою нашого несвідомого – це образ жіночності”, – так пояснює митець свій задум.

Більше про незвичайну виставку ” ” поспілкувався з самим її автором, йдеться у публікації “Молодого буковинця” від 3 лютого, пише molbuk.ua

“В основі – вода, вона об’єднує всіх і все”

– Як виникла ідея створити такий перформанс?

– У кожного художника є якась внутрішня тема. Усе ж, який би час ми не взяли до уваги, існують дві вічні теми. Це людина-Бог та чоловік-жінка.

Моя робота – швидше письменницька праця. Останнім часом я захопився фотоінсталяціями. Письменник, почувши якусь цікаву фразу, записує собі її десь до блокнота, і коли в нього народжується черговий роман, він може цю цитату вкласти у вуста свого героя. Так і в мене. Я фотографую, роблю кадр. Коли таких знімків на ту чи іншу тему накопичується багато, в якийсь момент народжується ідея, як це все має виглядати цілісно і що я цим хочу сказати.

Так вийшло й цього разу. Я кілька разів знімав масові купання на Водохреще у різних локаціях. Потроху назбирався архів на цю тему. А влітку я з друзями відпочивав на Пруті і не пожалкував – вдалося зробити дуже вдалі кадри. Так у мене замкнувся проєкт – виникла ідея створення такої виставки. В її основі – вода. Саме вона об’єднує людей, які купаються на Водохреще, і відпочивальників влітку на Пруті…

“У нас більшість не вміє читати символи”

– Як гадаєте, чи зрозуміли відвідувачі ваш задум?

– Можу впевнено сказати тільки одне: це проєкт, який виношувався протягом не однієї безсонної ночі. От як виношують дитину, так і в мене. Усе, що придумав (а придумав добре чи погано, судити не мені) я зробив на сто відсотків. Далі вже справа критики. Не тієї, що у нас, тобто критиканства, а професійної.

Там було багато символів. Цей чорний хрест, який висів, – це про те, що спочатку була тьма. Це хрест, який висить над нашою планетою, державою. Проте в ньому світиться лампочка – як надія на щось краще. А хрест, що лежить, відображає світле небо.

На жаль, у нас мало хто вміє читати ці всі символи. До цього треба готувати людей. Вони не винні в тому, що не розуміють. Я ж не можу прочитати поезію китайською, якщо не знаю мови. А в нас з художньою освітою, на жаль, не дуже… Для цього є спеціальні заклади. Насамперед художній музей. Де мають не просто повісити картинку. Там має бути цікаво – повинні відбуватися зустрічі, диспути. А у нас зараз головне – щоби шашлики і глінтвейн на Маланку… Та з іншого боку, що вдієш? Поки що так. Культуру треба вирощувати роками. Це має йти зі школи, садочка, сім’ї…

Фото з фб-сторінки Броніслава Тутельмана

З досьє ” “

Броніслав Тутельман народився у 1950 році у Чернівцях. У 1965 році вступив до Одеського художнього училища імені М. Грекова на факультет живопису.

З 1970 року є учасником низки обласних, національних, міжнародних виставок.

Його картини зберігаються в приватних колекціях України, Росії, Польщі, Австрії, Франції, Нідерландів, Італії, Ізраїлю, США, Німеччини.

Митець займається живописом, інсталяцією, кольоровою фотографією.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.