Новини

Списки боржників публікувати незаконно – омбудсмен

В офісі Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової заявляють про протиправність публікації списків боржників за комунальні послуги.

До офісу Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини надходять численні скарги від громадян щодо поширення постачальниками житлово-комунальних послуг в мережі Інтернет, під’їздах будинків, переліків боржників, а саме: номерів особових рахунків, адрес (назв районів, вулиць, номерів будинків та квартир), сум заборгованості тощо. Про це повідомила пресслужба офісу.

Те, що такі дані потрапляють у відкритий доступ – є порушенням закону про персональну інформацію. Йдеться про статтю шосту Закону “Про захист персональних даних”.

“Відповідно до статті 6 Закону України “Про захист персональних даних” обробка персональних даних, в тому числі їх поширення (розповсюдження, передача), як один із елементів такої обробки, має здійснюватись для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

Отже сукупність даних про номери особових рахунків, адреси, суми заборгованості боржників у розумінні Закону України “Про захист персональних даних” є персональними даними, відтак на них поширюються загальні вимоги щодо обробки персональних даних.

Ураховуючи зазначене, розміщення у вільному доступі такої інформації є порушенням законодавства у сфері захисту персональних даних та тягне за собою адміністративну відповідальність”, – наголосили у офісі Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.