Новини

«Маска на роті – не захист»: інфекціоніст із Чернівців радить, як уберегтися від ковіду в спеку

У таку спеку у громадському транспорті не кожен дотримується повноцінного маскового режиму.
Деякі пасажири хитрують, стягуючи маску з носа на рот. Пояснюють це тим, що інакше їм просто стане зле у розпеченій сонцем маршрутці. Інші замінюють так звані хірургічні маски тканинними або марлевими.

Як користуватися масками у спеку, розповів доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ Юрій Рандюк, йдеться у публікації “Молодого буковинця” за 15-21 липня, пише molbuk.ua

Марлева маска має складатися з восьми шарів

“Якщо маска лише на роті – це неправильно, вона тоді не завада вірусам. Варто розуміти, що маска більшою мірою захищає не того, хто її носить, а інших людей від носія. Умовно кажучи, маска Іванова захищає всіх довкола від того, що виділяється з ротоглотки Іванова. Якщо ж вона зсунута на рот, цього недостатньо, щоби стати перепоною для потоку мікрочастинок із мікроорганізмами”, – пояснює.

Найбільш помічними є маски заводського виробництва, які називають хірургічними, переконаний Юрій Рандюк.

“Ефективність інших залежить від матеріалів, з яких вони виготовлені. До прикладу, у марлевій має бути не менше восьми шарів, щоби затримувати потік мікрочастинок під час кашлю. При цьому її що дві-три години треба прасувати”.

“Що ж до тканинних, то я не маю певності щодо їхньої дієвості, – провадить медик. – У будь-якому разі на кожен товар повинен бути сертифікат, в якому має зазначатися рівень його ефективності та термін використання. Якщо ж купувати невідомо що, то з таким успіхом можна й бюстгальтер пов’язати на рот або обмотуватися паперовими рушниками. Але яка з того буде користь”.

Також важливо пам’ятати, що й хірургічні маски не вічні, наголошує доцент медуніверситету.
“Одноразову маску що дві години треба змінювати. ЗМІ та структури центрів громадського здоров’я мали би населенню роз’яснювати, що їх не можна використовувати на постійній основі. У кожної людини повинно бути щонайменше дві-три нові маски на день. Тим паче, зараз вони значно подешевшали – до гривні, а то й менше. Також не можна змочувати маску, особливо одноразову. Бо тоді вона пропускатиме крізь себе все”, – радить.

“Нехтування правилами стане нашою бідою”

Незважаючи на спад захворюваності та на те, що частина людей імунізувалася, а багато хто перехворів, відступати від карантину не можна, переконаний Юрій Рандюк. Ідеться, зокрема, про дотримання дистанції та маскового режиму.

“Очікуємо спалаху нового штаму вірусу “дельта”, який уже є в Україні. Ми не знаємо, скільки українців наразі інфіковані цим штамом. Адже поряд Росія, в якій спостерігається значний ріст захворюваності, і домінує якраз штам “дельта”. В Європі, за прогнозами, він теж буде основним. Навіть перенесене захворювання та подвійне щеплення не захищають стовідсотково від інфікування цим “дельта-штамом”. Тому потрібно берегтися та дотримуватися всіх запобіжних заходів. А те, що ми зараз нехтуємо масками і дистанцією та всім на світі, буде нашою бідою. Бо на осінь прогнозують четверту хвилю коронавірусу. Молімо Бога, щоби хвиля на розпочалася ще раніше – наприкінці липня – на початку серпня”, – прогнозує інфекціоніст.

Так, наразі буковинці заспокоїлися. Бо й справді, щоденна статистика підтверджених випадків ковіду останнім часом втішна – всього по декілька випадків.

“Але ви почитайте статистику, яку наводить Англія! У них із 122 тисяч підтверджених випадків коронавірусу, викликаного “дельта-штамом”, 70 тисяч – в осіб, які двічі були щеплені. Тобто у більш ніж половини. Це не означає, що щеплюватися не потрібно. Вакцинуватися слід обов’язково, тоді перебіг хвороби легший. Це підтверджують 93 відсотки вакцинованих, в яких інфікування “дельта-штамом” перебігає у легкій формі”, – наголошує пан Рандюк.

А тим, хто зле почувається у масках під час перебування у маршрутці чи тролейбусі, пан Рандюк радить не користуватися громадським транспортом у цей спекотний період. Краще пройтися пішки – більше користі.

“Відчуваєте, що вам стає погано в транспорті, – не їздіть ним зараз! Пройдіться ніжками – це буде набагато корисніше та безпечніше, ніж їхати в душній маршрутці зі спущеною на рот маскою”, – каже Юрій Рандюк.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.