Новини

Чернівчанка засадила двір майже сотнею троянд – фото

Фото надані Катериною Келлер

Чернівчанка Катерина Келлер має понад 70 кущів троянд. Вони квітнуть майже весь рік: одні відцвітають, інші починають розпускатися.

Навіть взимку “проклюнулися” кілька пуп’янків, які вирішили, що надворі – рання весна. Жінка замовила ще 20 кущів.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець” за 15-21 липня, пише molbuk.ua

“Попила кави – і в сад”

Коли Катерина разом із сім’єю три роки тому переселилася у будинок у центрі міста, територія довкола була занедбаною – старі дерева, висока трава. Тож Катя замовила в розсадниках різні сорти троянд і взялася до роботи.

“Наш двір невеликий, до десяти квартир. Я вирішила зробити подвір’я гарним та затишним, адже ми тут проводимо багато часу. Звикла все робити сама, не очікуючи, поки хтось прийде і все змінить замість мене.

Посадила 74 кущі троянд. Замовила ще 20 кущів, але й на цьому не зупинюся, а буду висаджувати квіти, поки вистачить місця. Вранці прокидаюся, п’ю каву і йду в свій мінісад. Щось підчистила, обрізала, полила – і на роботу. А ввечері знову виходжу в двір у землі попорпатися, – каже Катерина.

Чернівчанка посадила різні сорти з тим розрахунком, щоб у саду завжди щось квітнуло. Тож коли відцвітає один сорт, починає розпускатися інший.

“Минула зима була дуже теплою, і здавалося, що надворі пізня осінь або рання весна. У мене навіть є фото, на якій пуп’янок розцвів другого січня. Навіть настання справжніх зимових холодів йому не зашкодило”, – зауважує.

У жінки є синочок, а ще великий собака, кіт та папуги. Хлопчик теж долучається до догляду за трояндами: поливає їх, приносить мамі інструменти.

Через дощі цьогоріч квіти частіше хворіють

Практично всі троянди, які посадила Катерина, приймаються.

“Висаджую квіти навесні або восени. Далі починається формування куща, догляд. Основне, що потрібно знати, – характеристики кожного сорту. Одним рослинам потрібна тінь, іншим сонце.
Якісь виростають лише до півметра, інші – до трьох. Купую квіти у перевірених виробників. Мої квіти – англійських, німецьких, французьких сортів. Серед них, до прикладу, різні сорти троянд Девіда Остіна. Вони дуже гарні завдяки своїй унікальній формі. Один саджанець троянди того чи іншого виду коштує від 80 до 120 гривень”.

“Глобально трояндами потрібно займатися раз на сезон, – провадить чернівчанка. – На зиму – сформувати кущ, підгорнути землю під молодими саджанцями. Навесні – розгорнути, обстригти підмерзлі паростки. Надалі ж треба лише обстригати відцвілі стебла, листки, обробляти хворі кущі. Через дощі цьогоріч трояди частіше почали хворіти: розвелися шкідники, всілякі грибки. Тож доводиться обробляти часто, і це коштує грошей”.

У спеку кущі треба щодня поливати. Молоді слід частіше поливати, великі рідше.

“Та це не означає, що за трояндами потрібен щохвилинний догляд. У відпустку поїхати можна запросто: за місяць квітам нічого не станеться”, – каже жінка.

Сусідам садівнича діяльність Катерини дуже до вподоби. Вони чим можуть допомагають, а один із мешканців дозволив підключатися до шлангу, який вивів на вулицю. Це дуже полегшує роботу під час поливу.

Чому саме троянди?

“По-перше, троянди мені просто подобаються. Крім того, вони цвітуть часто або кількома хвилями. Також є троянди, які безперервно квітнуть протягом усього сезону. Інших таких квітів немає”, – пояснює Катерина.

Тож тепер і родина Келлерів, і її сусіди щодня мають змогу пити на терасі чай або каву і милуватися красою, а ще вдихати п’янкі трояндові пахощі.

Катерина не вказує адреси. Бо з досвіду знає: часто люди значно швидше та охочіше все руйнують, аніж створюють…

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.