Новини

Важливі зміни у призначенні субсидій: що потрібно знати буковинцям

Кому не потрібно подавати документи і через яку суму депозиту не дадуть субсидію.

Про це кореспондентці molbuk.ua у коментарі розповіла заступниця начальника департаменту соціального захисту Чернівецької міської ради Валентина Гаєвська.

Заново документи потрібно подавати не всім

Заяву та декларацію не потрібно подавати усім субсидіантам. Нові заяви повинні подавати лише ті, хто отримував субсидії у безготівковій формі: коли “Ощадбанк” переказував кошти безпосередньо надавачам комунальних послуг. Адже субсидії призначаються лише в готівковій формі.

Також нові документи подають ті особи, які орендують житло або належать до переселенців. Потрібно заново переглядати справи також для тих домогосподарств, яким субсидії призначалися до 1 травня за рішенням комісій.

Документи можна подавати впродовж п’яти місяців неопалювального періоду, тобто у травні – вересні 2021 року. Субсидія всім буде призначена з травня.

Субсидіанти, які отримували субсидії у готівковій формі, не повинні приходити до органів соціального захисту. Субсидії будуть перепризначені автоматично.

У Чернівцях більшість субсидіантів отримували субсидію готівкою: з 12 тисяч субсидіантів тільки 800 отримували їх у безготівковій формі.

Розмір “дозволених” депозитів збільшено

Під час призначення субсидій буде враховуватися розмір депозитів. Наразі розмір депозиту, який дозволяє призначати субсидію, становить 100 тисяч гривень. Якщо на депозитному рахунку суму коштів більша, субсидії не буде.

Доходи від депозиту не враховуються при визначенні розміру субсидій.

Жодних документів з банку про наявність депозитів не потрібно приносити. Це все перевірять. Якщо ви внесли неправдиві дані, то повернете субсидію.

Заяви і декларації, які подали в органи соцзахисту до запроваджених змін, залишаються і будуть враховані, тому люди можуть не подавати їх заново.

Є хата у селі і квартира у місті – субсидію не заберуть

Якщо у власності людини є два житлові приміщення, але одне із них у сільській місцевості, то така особа не втратить право на призначення житлової субсидії.

Тобто через наявність квартири у місті та будинку у селі не відмовлять у призначенні субсидій. А ось якщо людина має у власності дві квартири, то вона втрачає право на призначення субсидії.

Не враховуються під час призначення субсидій житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності.

Виплати будуть нараховувати на банківські картки

З першого вересня субсидії будуть нараховувати на банківський рахунок. Тому до першого вересня особа має відкрити банківський рахунок для того, щоби отримувати соціальні виплати.

Та є три категорії осіб, яким будуть продовжені соціальні виплати через поштові відділення. Це люди, які досягли 80-річного віку, особи з інвалідністю І групи та люди, які потребують постійного стороннього догляду. Всі решта субсидіантів мають відкрити рахунок у банку.

Якщо цього не зроблять, то субсидії автоматично будуть переказувати на рахунок банку, визначеного постановою уряду. Та людина має право відкрити пізніше банківський рахунок і надати в органи соцзахисту заяву із вказаними банківськими реквізитами для перерахування коштів.

Тоді з наступного місяця субсидія буде надходити на вказаний рахунок. Субсидія на банківські картки буде нараховуватися і жителям міста, і жителям сіл.
Виключень щодо місцевості поки що немає.

Скасували комісії в органах соцзахисту

Скасували комісії в органах соцзахисту, які призначали субсидію. Переважно це стосувалося сімей, у яких була складна ситуація, але вони не мали права на субсидію. Комісія могла призначати субсидію як виняток. Тепер цього не буде.

До теми

Хто не зможе отримати субсидію
Якщо хтось із членів сім’ї або складу домогосподарства:

– протягом року до звернення по субсидію купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери тощо на суму понад 50 тис. грн;

– на момент призначення субсидії має на банківському рахунку кошти, загальна сума яких перевищує 100 тис. грн;

– за рік до звернення по субсидію купив іноземну валюту або банківські метали на суму понад 50 тис. грн;

– перебував за кордоном безперервно понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання);

– не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного за інформацією податкової та Пенсійного фонду;

– володіє автомобілем, з дати випуску якого минуло менше 5 років або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого минуло менше 15 років;

– має заборгованість із аліментів;

– якщо площа житла становить понад 130 кв. метрів – для квартири і понад 230 кв. метрів – для будинку;

– якщо сім’я не повернула переплату із субсидії за попередній період і якщо у сім’ї є борг за комуналку понад 340 грн.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.