Новини

Працівники суду в Чернівцях можуть залишитися без зарплатні: стало відомо, чому

У Чернівецькому апеляційному суді наразі склалася критична ситуація з фінансуванням оплати праці апарату суду. Дефіцит по оплаті праці зазначених працівників на 2021 рік становить 6 мільйон 261 тисяч 400 гривень.

Про це повідомила пресслужба Чернівецького апеляційного суду, пише molbuk.ua

У зв’язку з цим голова Чернівецького апеляційного суду вкотре звернувся до Вищої ради правосуддя з клопотанням про виділення коштів на оплату роботи працівників.

“У переважній більшості апарат суду складають молоді фахівці, які отримали вищу освіту, присвячують своє життя роботі в судовій системі, виконують понаднормово великий об’єм роботи з виплатою їм мінімальних та наближених до мінімальних окладів. Після всіх відрахувань податків і зборів залишається сума, яка не здатна забезпечити першочергові та найнеобхідніші потреби людини”, – зазначає суддя-спікер Чернівецького апеляційного суду Ігор Лисак.

Таке систематичне зменшення фінансування виплати середньої заробітної плати працівникам апарату суду призводить до звільнень, через що судова система втрачає кваліфікованих спеціалістів з багаторічним досвідом, зауважує суддя-спікер.

“Адже саме на апарат суду покладений тягар із забезпечення здійснення правосуддя та документообігу (від моменту звернення громадян до суду – і до видачі копії повного тексту судового рішення)”, – каже Ігор Лисак.

Судова система України, в тому числі й Чернівецький апеляційний суд, фінансується з Державного бюджету України. Структура суду складається з : суддів та апарату суду (який включає в себе помічників суддів, працівників відділів, секретарів судових засідань, розпорядників, службовців та робітників).

Відповідно до кошторису Чернівецького апеляційного суду зі змінами на 2021 рік, фінансування на оплату праці суддів (суддівської винагороди) та на заробітну плату працівників апарату суду надходять за різними кодами бюджетної класифікації видатків (тобто, за різними фондами оплати праці).

Починаючи з минулого року спостерігається тенденція щодо постійного зменшення фінансування фондів, у тому числі і на оплату праці. Протягом 2021 року працівники суду отримують заробітну плату не в повному обсязі – частина її надходить на початку та за рахунок фінансування наступного місяця.

“Водночас заробітна плата є основним джерелом доходу працівників апарату суду. Відповідно до заборон, установлених Законом України “Про запобігання корупції”, державні службовці позбавлені можливості отримувати додаткові прибутки від суміщення діяльності на державній службі з іншими видами оплачуваної діяльності, окрім викладацької, наукової, творчої”, – наголошує суддя-спікер.

З метою дотримання строків та розмірів виплати заробітної плати працівникам апарату суду Чернівецький апеляційний суд змушений систематично звертатися до Державної судової адміністрації України, яка є головним розпорядником коштів, та до Вищої ради правосуддя з клопотаннями щодо ініціювання перед відповідними державними інституціями питань щодо забезпечення ними хоча би мінімального обсягу необхідного фінансування.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.