Новини

Невідома Буковина: 10 фактів про чернівецьку погоду

1. У Чернівцях на дахах старих будинків ще досі можна побачити так званих “погодних півнів”, за якими визначали напрям вітру. Один такий флюгер у вигляді півника видніється на будинку №24, що на вулиці Федьковича.

2. У 1779 році вода в Пруті піднялася так високо, що вкрила всю долину, на якій знаходилося 12 сіл, багато будівель знесло.

3. Літо 1848 року було дуже сухим. Простий люд вважав, що це лихо відбувається з вини відьом, через що побили жінок у Великому Кучурові та Волоці. У Чернівцях було настільки спекотно, що неможливо було доторкнутися до стін будинків на сонячному боці.

4. Шостого серпня 1851 року о 13:15 пішов такий страшний град, що повибивав тисячі вікон у місті. Крижинки були величиною з волоський горіх.

5. Наприкінці серпня 1889 року через сильні дощі вода у Пруті піднялася на рекордних 5,5 метра.

6. Метеорологічні спостереження за температурою повітря у Чернівцях почали проводитися від січня1848 року.

7. Усі поштамти Австрійської монархії отримували прогноз погоди на два наступні дні й були зобов’язані донести їх мешканцям вісьмома мовами.

8. Під час Першої світової війни мережа станцій гідрометеорологічних спостережень Буковини була зруйнована, обладнання пограбоване. Метеорологічна станція в Чернівцях відновила роботу в січні 1920 року.

9. Метеорологічні спостереження у Чернівцях проводилися тричі на день.

10. У серпні 1859 року спостерігалася страшенна спека, бо протягом двох місяців не падав дощ. Криниці повисихали, навіть у Турецькій криниці було мало води. Коли у меблевій майстерні виникла пожежа, то не мали чим її гасити. У результаті згоріло 78 будинків.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.