Новини

Церковне свято 15 січня: з чим слід бути особливо обережним цього дня

15 січня за новим церковним календарем православні згадують преподобного Павла Фівейського.

У народному календарі – Павлів день.

15 січня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим календарем

15 січня – день пам’яті святого Павла Фівейського, якого вважають першим в історії ченцем.

Про святого відомо небагато. Павло був родом із міста Фіви (Єгипет), народився він у IV столітті, рано залишився без батька і матері, а його дитинство було важким. Хлопчика віддали на виховання родичу, але він, будучи недоброю і жадібною людиною, вирішив звести Павла, щоб заволодіти його спадщиною. Опікун розповів язичникам, що дитина сповідує християнство, й Павла вирішили запроторити до в’язниці. 12-річний хлопчик змушений був тікати з дому. Він довго поневірявся, поки не знайшов печеру в пустелі й не оселився там. Харчувався Павло фініками і хлібом, який йому приносили ворони, а замість одягу йому слугувало пальмове листя.

У відлюдництві Павло провів практично все своє життя (91 рік), а прожив до 113 років. Перед смертю його відвідав преподобний Антоній Великий, якому було видіння про печеру та відлюдника. Антоній же і поховав Павла.

Після смерті святого в пустелю потягнулися люди, а в V столітті на місці печери святого Павла заснували монастир – він є там і зараз.

Про що говорять прикмети на 15 січня

За прикметами дня орієнтувалися, якою буде погода найближчим часом, а також улітку:

– небо в зірках – до гарного врожаю;
– зірки яскраво блищать – буде мороз, а якщо тьмяні – потеплішає;
– хмари з півночі – потепління не буде;
– вітер цього дня – рік буде дощовий і холодний, а якщо стоїть ясна погода – буде спекотне і сухе літо.

У народному календарі 15 січня – свято Павлів день, або День чаклунів. За старих часів люди намагалися не виходити з дому без особливої потреби, побоюючись порчі та пристріту.

Що не можна робити 15 січня

Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

– лаятися, особливо з близькими людьми;
– ходити в старому і брудному одязі;
– відмовляти в допомозі та милостині;
– лихословити.

Народні прикмети не дозволяють також виходити з дому голодним – вважається, що так можна стати жертвою нечисті. Не варто гуляти наодинці в незнайомих місцях, підіймати предмети на вулиці, приймати подарунки від незнайомців та вихвалятися своїми успіхами і планами – удача може відвернутися. Вважається, що все, що буде загублено цього дня, вже ніколи не знайдеш.

Що можна робити 15 січня

У святого Павла просять душевного і тілесного здоров’я, позбавити від хвороб, пристріту, порчі, а також звертаються по допомогу звільнитися від впливу секти.

Цього дня можна займатися звичайними справами, бажано піти до церкви. За старих часів жінки на Павлів день готували круглий пиріг і несли його святити в храм, а потім по шматочку пригощали всіх членів сім’ї – така випічка вважалася своєрідним оберегом. Дітей, які народилися в цей день, закутували в лляні пелюшки – вони мали уберегти дитину від пристріту.

15 січня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем у Максима, Прохора, Івана, Гавриїла, Павла, Михайла, Олени.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.