Новини

«Геморой – офісна хвороба»: проктолог із Чернівців – про проблеми сидячого способу життя

Фото Наталії Фещук

Люди часто соромляться йти до проктолога. Та огляд у нього обов’язковий після 40 років.

Про це у випуску ” ” від 4 січня кореспондентка поспілкувалася з Андрієм Бочаровим, доктором медичних наук, хірургом, лікарем-проктологом, начальником підрозділу проктології Чернівецької обласної лікарні, передає molbuk.ua

Лікар щойно після операції, а в коридорі ще чекають люди. Серед пацієнтів – і молоді чоловіки, і жінки. Лікар зауважує, що люди відкладають похід до проктолога до останнього. Тому лікує та оперує пацієнтів, які мали би прийти ще років п’ять, а то й 10 тому.

“Геморой людина наживає впродовж життя”

Андрій Бочаров у хірургії понад 35 років. У проктології – з 1997 року. Тоді, після стажувань за кордоном, він почав робити у лікарні таке комплексне обстеження товстої кишки як колоноскопію. Його рекомендується проходити після 40 років всім.

Сьогодні Андрія Бочарова вважають одним із кращих колоноскопістів в області.

“Зараз наш проктологічний підрозділ налічує 25 ліжок. Тут щотижня робимо до двох десятків операцій, – розповідає Андрій Бочаров. – Лікуємо та оперуємо хворих із патологією прямої кишки, товстої кишки тощо. Я дуже часто буваю на операціях у Західному центрі проктології у Львові, яким завідує мій колега Ігор Витвицький. Часто він буває у нас, разом оперуємо. Якщо є можливість стажуватися за кордоном, завжди їду”.

Андрій Бочаров зауважує: багато хто думає, що геморой та інші захворювання кишки – це хвороби старших. Та, на жаль, ці хвороби помолоділи. До того ж, ці захворювання передаються генетично. Якщо в батьків є гемороїдальна хвороба чи схильність до поліпів, то дітям теж обов’ язково треба обстежитися – зробити колоноскопію.

“Сьогодні більшість людей ведуть сидячий спосіб життя, – зазначає хірург-проктолог. – Молоді чоловіки на машинах, тривалі поїздки. Ти, що називається, насиджуєш собі геморой. Важка робота, багато людей працює на будівництвах. Неправильне харчування. Як правило, геморой людина потроху наживає до 35-40 років. Дуже багато зараз запущеної гемороїдальної хвороби. У нас у відділенні лежить людей п’ять, котрих лікувати треба було ще років сім тому. Запущену хворобу лікувати набагато складніше.

Зараз у нас в підрозділі ми оперуємо всю так звану малу проктологію – ті ж геморої, та велику – пухлини, резекції різних відділів кишки у зв’язку з пухлинами чи поліпами… У нашому відділенні працював старійшина проктології краю, нещодавно його не стало – Іван Андронатій. Ми багато від нього вчилися. Зараз у проктологічному підрозділі працює четверо лікарів. Оперуємо запущений геморой й інші проктологічні хвороби апаратом “LigaSure”, це метод зварювання. Американці цю методику років 15 тому запозичили і створили свої апарати зварювання на основі апаратів Патона.

Андрій Бочаров каже, за статистикою, на проктологічні захворювання більше страждають чоловіки – такі особливості анатомії. Однак це відносно, бо є захворювання, які виникають з віком саме у жінок – ректоцеле, а також після кількох пологів.

Якщо говорити простими словами, у людини може бути анальна тріщина і через неї потрапляють різні інфекції. Зараз дуже збільшилася онкологія. Рак товстої кишки вийшов на друге місце після раку легень, на третьому місці – рак шийки матки.

“Навіть перепад тиску може викликати захворювання товстої кишки”

Саме тому людям після 40 рекомендується проходити таке обстеження як колоноскопію. Воно майже на сто відсотків покаже стан товстої кишки.

“Колоноскопія заходить до кінця, аж до сліпої кишки, – розповідає Андрій Бочаров. – Колоноскопія – це найповніше обстеження прямої кишки на сьогодні. Коли ми робимо колоноскопію, то можемо оглянути всю слизову товстої кишки, а товста кишка, залежно від зросту людини, має довжину 160 – 180 сантиметрів. Сучасні відеоколоноскопи мають смарт наведення: зосереджують лікаря на обстеженні саме проблемної ділянки кишки. Колоноскопію краще робити під наркозом.

Для досвідченого колоноскопіста достатньо 10-15 хвилин, щоб оглянути людину, а під сучасним наркотичним препаратом вона м’ яко засинає. Це обстеження на 99 відсотків показує картину захворювання товстої кишки. Крім поліпів, крім раку, є такі структури кишки як дивертикули. Це такі мішечки, які утворюються з віком, особливо у старших людей. І коли в людини відбувається перепад тиску чи людина щось важке раптово підняла, можуть виникати кровотечі з дивертикулів. Тому наявність колоноскопії – це обов’язково. За останні два роки, відколи роблю відеоколоноскопію під наркозом, я не пам’ ятаю випадку, щоб я не дійшов до кінця, у сліпу кишку. Це досвід, який дається щоденним практикуванням”.

“Як лікар скажу, що дуже сумно діагностовувати у пацієнтів складні захворювання кишки, коли ти бачиш, що при вчасному зверненні цього можна було б уникнути. У більшості випадків люди відкладають похід до проктолога, бо соромляться. Тому, зважаючи на ті тривожні дзвіночки, які говорить статистика про онкозахворювання, соромитися не варто”, – зазначає лікар.

Авторка – Наталія Фещук

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.