Новини

У печері мая на півострові Юкатан археологи знайшли відбитки дитячих долонь

Археологи дослідили печері на півночі півострова Юкатан (півострів в Центральній Америці) безліч відбитків долонь.

Вчені вважають, що відбитками понад 1200 років і належать вони переважно дітям – повідомляє Reuters.

Група дослідників під керівництвом Серхіо Гросжана з Мексиканського інституту екології, науки та культури знайшла ще одну печеру поблизу північного краю півострова Юкатан, в 10 метрах під деревом сейба, яке древні мая вважали священним. Археологи виявили 137 червоних і чорних відбитків переважно дитячих долонь.

Вони припускають, що червоно-чорні малюнки були зроблені під час ритуалу ініціації древніх мая і можуть символізувати життя і смерть.

Розпис віком понад 1200 років, на думку Гросжана, був частиною ритуалу дорослішання. Чорний колір ймовірно символізує смерть, а червоний – життя або війну. Гросжан уточнює, що передбачалося, швидше за все, ритуальне значення кольору, а не принесення дітей в жертву. Інші артефакти мая, знайдені в печері, включають барельєф особи та шість розфарбованих скульптурних рельєфів, які датуються періодом між 800 і 1000 роками нашої ери.

Приблизно в цей же період, на початку X століття, цивілізація мая почала занепадати. Вчені припускають, що однією з причин, з якої вони раптово покинули свої міста, стала тривала посуха.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.