Новини

«До зими готові набагато краще, ніж торік»: як підготуватися до блекауту та чи буде він

Українців уже попереджають про те, що наступна зима буде не легшою, ніж попередня. Як до неї підготуватися та чи можливий блекаут – про це йдеться в публікації ” “.

“Виключати ймовірність блекауту не може ніхто. Навіть на мирній території аварійне вимкнення може статися внаслідок технологічного порушення на ключових енергооб’єктах. Блекаут не спричиняє краху енергозабезпечення населення. Минулого сезону під час масованих атак ворога Україна була чотири рази у блекаутах. Буковинці відчули на собі лише один. В інших випадках, доки в інших регіонах споживачі були позбавлені електропостачання, наші краяни мали світло”, – повідомили в “Чернівціобленерго”.

Енергетики вже з весни працюють над збільшенням потужностей, а також ліквідацією всіх проблем.

“У підготовці до наступного опалювального сезону дуже велика увага приділяється децентралізації генерації та нарощуванню потужностей. Це дасть певну стабільність у регіонах навіть за умови пошкодження окремих енергооб’єктів. Також були розроблені спільні з місцевою владою та рятувальниками краю заходи з відновлення схем живлення споживачів за пошкодження мереж внаслідок бойових дій. Перевіряємо технічний стан резервних джерел живлення, поповнюємо аварійний запас матеріалів та устаткування, – зазначають в обленерго. – Зараз ми готові набагато краще, ніж на початку минулого сезону. По-перше, ключові енергооб’єкти матимуть інженерний захист для мінімізації наслідків атак. По-друге, ППО зараз має більше ресурсів захистити наше небо”.

Як підготуватися до зими

Готуватися до важкої зими варто вже зараз, поки ціни не стрибнули через можливий ажіотаж. Передусім потрібно скласти “тривожну валізу”, куди щонайменше потрібно покласти документи та готівку.

Варто зробити запаси питної води, їжі. Під час блекауту можуть виникнути проблеми з роботою насосів, які закачують воду в резервуари та передають її далі до споживачів. Продукти краще купувати ті, які не будуть псуватись: крупи, консерви, олія, чай, цукор, енергетичні батончики, шоколад тощо.

Варто також подбати про зв’язок. Щоб не втрачати контакт із зовнішнім світом, купіть радіо. Щодо мобільного зв’язку, то не всі оператори готові до блекауту, тому краще купити запасну SIM-карту іншої мобільної компанії. Також можна виписати всі номери екстрених служб.

Подбайте про тепло в оселі. Під час довготривалого відключення світла можуть вимкнути й опалення. Тому за можливості заклейте вікна, щоб не було щілин, ущільніть вхідні двері, зменште витік тепла через вентиляцію. Якщо маєте пічне опалення, зробіть запас дров. Якщо маєте генератор, запасіться пальним. Також підготуйте теплі речі.

Що варто купити

– повербанки;
– кабелі, перехідники, адаптери;
– батарейки;
– ліхтарики;
– лампи на батарейках;
– сірники;
– свічки;
– вологі серветки (або одноразовий душ);
– радіо на батарейках;
– термоси;
– світловідбивні стрічки.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.