Новини

Ситуація на ринку нерухомості в Україні: експерт розповів, що буде з цінами

Ситуація на ринку нерухомості зараз досить стабільна. Ціни на купівлю житла залишаються приблизно на одному рівні. Водночас вартість оренди зростає. Вже восени винаймати житло стане дорожче на 10–15%.

У гривнях ціни зросли, бо змінився курс долара. Та в доларах ціна залишилася приблизно така ж, як у довоєнному періоді. Про це розповів президент Асоціації фахівців із нерухомості Юрій Піта, передає “24 канал”.

“Ціни тримаються на пристойному рівні”

Середня вартість квадратного метра в будинку, який майже збудували, наприклад, у Києві залишилася на рівні 1000–1200 доларів. Це близько 41–42 тисячі гривень за квадратний метр на первинному ринку.

Експерт зазначає, що наразі вторинний ринок є пріоритетним для покупців. Адже в більшості міст України немає об’єктів, які починають будуватися. Переважно є об’єкти, які майже збудовані або введені в експлуатацію.

“За останні пів року ціни стабілізувалися, і суттєвих змін ми не спостерігаємо. Ті тенденції, які були, залишились – тобто обмаль пропозицій на ринку, а покупець достатньо активний. Це, з одного боку, стримує падіння цін, а з іншого – не дає покупцям повною мірою реалізувати свої плани і придбавати об’єкти. Тому баланс пропозиції і попиту є основним показником, який впливає на рівень цін у Києві та інших містах України”, – каже експерт.

У довоєнний період попит був вищим, бо люди розуміли, що можуть придбати житло без ризику. Якби тодішній попит відновився, то виник би дуже серйозний дефіцит нерухомості. Зараз же попит нижчий і пропозицій менше, тому вони балансують між собою.

“Зниження попиту корелюється зниженням і пропозицій. Тому і ціни тримаються на достатньо пристойному рівні”, – додає президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

Вартість оренди зросте

Тим часом вартість оренди зросте на 10–15%. Зараз на неї хороший попит, а восени він взагалі буде високим, як і завжди. На осінь багато людей вирішують проблеми із житлом, тож відбувається підвищення вартості. Юрій Піта прогнозує, що це спостерігатиметься не тільки в Києві, а й у багатьох великих містах.

Нагадаємо, в Україні продають квартиру за 1,4 млн доларів. В оголошенні йдеться, що це пентхаус у “найдорожчому палацовому стилі”, на стелях та стінах всюди золото, янголи та мармур.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.