Новини

Після Петра і Павла можна справляти весілля: які традиції християнських свят у липні

У липня християни відзначають великі свята – апостолів Петра і Павла та святого Володимира.

День апостолів Петра і Павла, які були учнями Ісуса Христа, відзначають 12 липня. Це одне з найбільших християнських свят у році.

– До цього дня готувалися колись на Буковині заздалегідь: білили хати, прикрашали вишитими рушниками оселі, наводили лад у господарстві, – розповів етнограф. – Вранці всією родиною йшли до церкви. Дівчата прикрашали голови вінками із польових квітів, а особливо червоними маками. Повернувшись додому, люди розговлялися мандриками. Кажуть, що їхня назва походить від того, що мандруючи по світу, Петро з Павлом харчувалися ними. Цього дня відвідують рідних та друзів, пригощаються рибними стравами в пам’ять про апостола Петра, який був рибалкою. А ще він вважався покровителем пастухів і навіть мав батіг. Недарма високі, з ніжними блакитними квітами стебла цикорію в Україні називають петровим батогом. Апостол Петро має ключі від воріт до раю і зважує гріхи, тому його так вшановують.

Після цього свята розпочиналися жнива. Казали, що апостоли Петро і Павло спостерігають за людьми, як вони працюють на полі. А потім парують так, аби ті не померли від голоду: ледачій дівці дають роботящого хлопця, а працьовитій – лежня. І хоча до осені ще далеко, але в народі кажуть: “Уже йде не до Петра, а до Різдва”.

День хрестителя Русі

28 липня вшановують пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира Великого – визначного державного діяча й хрестителя Русі. Також відзначають День хрещення Київської Русі.

Володимир, син князя Святослава, та онук княгині Ольги народився близько 960 року в Києві. Він посів княжий престол 979 року, а у 988-му прийняв християнство та охрестив Русь. Завдяки хрещенню держави утворилася східна православна цивілізація, а Київ отримав статус центру духівництва. Крім того, рішучий крок Володимира Великого наблизив Київську Русь до Європи, яка вже була християнською.
Помер князь Володимир 15 липня 2015 року неподалік Києва. Поховали його в Десятинній церкві. Згодом останки князя перенесли до Успенського собору Києво-Печерської лаври.

Його канонізували та зарахували до лику святих. У Києві звели храм на честь Володимира Великого і встановили пам’ятник.

У цей день відзначають іменини Володимира, йдуть до церкви та моляться біля ікони Володимира Великого, тому прийнято вітати всіх чоловіків, які носять це ім’я. Особливо це стосується людей зі слабким зором або незрячих. Вважається, що князь Володимир важко хворів і осліп, але прозрів після прийняття християнства.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.