Новини

Як облаштувати домашній кінотеатр власноруч: інструкція*

Часи, коли поняття “домашній кінотеатр” мало на увазі щось нечувано дороге і вигадливе, минули. Зрозуміло, якщо добре поміркувати, приділити увагу кожній дрібниці, такий вияв перфекціонізму обійдеться недешево. Проте середньостатистичний домашній кінотеатр можна облаштувати за ціною телевізора з не найбільшою діагоналлю. Цілком виправданий крок, якщо врахувати, що звичайні кінотеатри зараз часто закриті.

Переваг декілька: більший розмір зображення, відсутній ризик пошкодити екран, особливо, якщо в будинку є діти або домашні улюбленці. Таке рішення потребує додаткових вимог до приміщення та інших пристроїв, але в цьому немає нічого надприродного. Отже, розглянемо три складові домашнього кінотеатру: приміщення, проєктор, звук.

Приміщення для домашнього кінотеатру

Підійде кімната прямокутної або витягнутої форми, щоб забезпечити достатню відстань між проєктором і екраном. У місцях розташування техніки та акустики треба подбати про розетки, в іншому випадку дроти будуть плутатися під ногами.

Бажана звукоізоляція: добра чутність в новобудовах, на жаль, не рідкість. На стадії ремонту буде не зайвим пожертвувати частиною корисної площі приміщення в ім’я тиші. Головне — менше резонуючих поверхонь.

Бажані однотонна текстура стін і спокійні нейтральні кольори. Потрібно мінімум меблів: реально оцініть кількість потенційних глядачів. У разі “аншлагу” організуйте додаткові місця за допомогою пуфів або безкаркасних меблів.

Сучасні проєктори навчилися надавати пристойну картинку навіть за інтенсивного освітлення, але “таємнича напівтемрява” все ж доречна. Штори або ролети блекаут будуть дуже актуальними. Проєкційний екран зручніше монтувати на стіну, а переносні варіанти на тринозі краще залишити для офісних нарад. Чи буде екран розгортатися автоматично, вручну або висіти стаціонарно — питання індивідуальне.

Проєктор для домашнього кінотеатру

Сучасне проєкційне обладнання тішить різноманітністю. Асортимент, наприклад, проекторов Acer включає пристрої на всі випадки життя: від кишенькових моделей на зразок інноваційного C250i для використання у зв’язці зі смартфоном до hi-end рішень з якістю картинки, якій позаздрить навіть IMAX.

Важливий тип проєктора: моделі зі звичайним фокусуванням встановлюються на відстані, рівній одній-двом діагоналям екрану. Короткофокусним моделям потрібна вдвічі менша відстань. Роздільна здатність пристрою також має значення: Full HD або 4К (UHD), з меншими дозволами на кшталт HD краще не стикатися.

Технологія створення проєкційного зображення представлена в таких варіантах: LED, DLP, лазер. Одним словом — питання бюджету і переваг. Серед функціональних можливостей бажані наявність порту HDMI і рядкова розгортка від 120 Гц.

Акустика для домашнього кінотеатру

Вибір акустичної системи безпосередньо пов’язаний з можливостями обраного проєктора. Але варто зазначити, що останнім часом як звукові складові для створення кінотеатру вдома все більшої популярності набувають акустичні системи-саундбари, в тому числі і з можливостями підключення без дротів. Формат стереосистеми: 5.1, 7.1 або ж 9.1. Окремої уваги заслуговують сполучні кабел — низькоякісні з’єднання можуть значно ускладнити весь процес.

Коротке резюме

Створити свій кінотеатр вдома — завдання, яке цілком під силу навіть звичайному користувачу, й давно перестало бути примхою й позамежною розкішшю. Базові варіанти потребуть тільки придбання техніки. Для кращого ефекту необхідне облаштування приміщення, що набагато зручніше планувати заздалегідь, ще на етапі ремонту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.