Новини

У зелентресті пояснили, куди поділася юка з клумб перед театром Чернівців

Чернівчанка Лариса Белова висловила подив, куди з клумб перед обласним музично-драматичним театром імені О. Кобилянської поділася юка – декоративна рослина, яка цвіте гарним білим квітом і має приємний аромат.

Думками з цього приводу жінка поділилася на своїй фб-сторінці, пише molbuk.ua

“Проходила біля театру. А де поділася юка? Прекрасне оздоблення клумби, вічнозелене! Якраз зараз повинна цвісти! Комусь заважала, чи нема спеціалістів по збереженню цієї неповторної квітки і краще висмикати?” – обурилася Лариса Белова, опублікувавши фото клумб, на яких наразі немає юки.

У коментарі molbuk.ua заступниця керівника Тресту зеленого господарства Наталія Гончарова пояснила, що юка біля театру обов’язково буде, тільки в іншому місці.

“Усе залишається на Театральній площі, просто в іншій конфігурації. Юку з центральних клумб забрали, пересаджувати будуть на клумби ближче до театру”, – розповіла Наталія Гончарова.

Вона додала, що днями юку висадять на нових місцях, просто зараз працівники зелентресту зайняті озелененням інших локацій, зокрема, Центральної площі.

“Після завершення робіт з посадки квітників на Центральній площі юку висадять біля театру. А зараз, щоби з нею нічого не трапилося, її з грудкою посадили в контейнер, щоби була змога поливати”, – пояснила чиновниця.

Раніше повідомлялося, що у сквері Дня вишиванки, який зараз оновлюють, видалили 5 дерев. Фахівці їх визнали аварійними. Натомість трест зеленого господарства обіцяє висадити 25 нових дерев.

Довідка

Ю́ка (Yucca) — рід вічнозелених рослин підродини аґавових родини холодкових, що налічує близько 50 видів. Серед представників роду багато декоративних рослин, окремі види є технічними та харчовими.

Юка — чудова декоративна рослина. Її нерідко вирощують у садах, парках та оранжереях багатьох країн світу. Деякі види юки стали відомі науці завдяки колекціям ботанічних садів.

Юку культивують на Чорноморському узбережжі Кавказу і в Криму з 1816 року. Особливо відомі юка нитчата, юка славна (Yucca gloriosa), юка алоелиста. Два останні види морозостійкі і витримують температуру до −15 °C.

У культурі юки, за винятком юки алоелистої, через відсутність запилювачів не плодоносять. Із твердих листків юки отримують міцне технічне волокно, з якого виробляють мотузки, щітки, рибальські знаряддя тощо. З квіток юки слонової місцеві жителі готують салат. Багато видів юки використовують як живі огорожі.

Перші джинси були зроблені саме з юки, а не з бавовни. Навіть зараз найякісніші джинси роблять з ниток, що містять бодай кілька відсотків волокон з листя юки.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.