Новини

Знизяться ближче до осені: чого буковинцям очікувати від цін на борщовий набір й інші овочі

Цього року навесні збільшено площі під вирощування культур для борщового набору в низці регіонів. Тож з осені ситуація на ринку овочів буде більш позитивною.

Дефіциту не буде, а ціни стабілізуються, заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький в ефірі телемарафону, йдеться в публікації ” “.

– З осені ситуація на ринку овочів стабілізується. Ми очікуємо на врегулювання цін, – зазначив Т. Висоцький.

Наразі ж середня вартість базового трилітрового борщового набору складає 164 гривні (у квітні вона складала 139 гривень).

Підходжу до одного з прилавків на ринку “Центральний” у Чернівцях та розглядаю цінники.

Буряк торішній коштує 15 гривень за кілограм. Молода дрібна картопля – 40 гривень за кілограм, 70 гривень – велика. Капуста коштує 40 гривень. Цибуля – 60 гривень за кіло.

Продавчиня розповідає, що ціни ще триматимуться кілька тижнів, а далі поступово підуть на спад.

– Це ще десь зо тиждень-два такі ціни будуть. У країні війна, овочів із Херсона немає. Проте думаю, що після Зелених свят ціни трохи почнуть знижуватися. Можуть навіть різко впасти, аж на 10-20 гривень за кілограм, – каже продавчиня Анжела Соловей.

Йду далі. Інша продавчиня саме викладає на прилавок моркву.

– Ціни таки зросли за останній місяць. Подорожчала і стара морква, і молода. Коштувала 50 гривень за кіло, а зараз вже 60-65. Бурячок поки що тримається в ціні. Трохи подешевшав молодий бурячок – 60-70 гривень. Картопля молода – 75 гривень за кілограм, але на неї ціни теж почнуть падати. Цибуля піднялася в ціні за останній час на п’ять гривень. Коштує зараз 65. Але думаю, що за кілька тижнів ціни знизяться, – каже пані Надія.

Йду до прилавка неподалік.

– Вибирайте, що бажаєте? – звертається до мене продавчиня.

– Та ні, цікавлюся цінами. Ще тримаються чи, може, овочі вже дешевшають? – запитую у жінки.

– Трохи дешевшають. Капуста, наприклад, коштувала 55-60, а зараз – 40 гривень. Морква як коштувала, так і коштує 60 гривень за кіло. Старий буряк – 20 гривень за кіло, а молодий – за 70. Цибулька вартує 55-60, не змінилася в ціні. Кабачки продають за 65 гривень, редьку – за 20-30. Помідори зараз коштують від 65 до 80 гривень, залежно від сорту. Огірочки – 75 гривень за кіло. Якщо буде хороший урожай, багато завезуть товару, то ціни, звісно, знизяться, – каже пані Лідія.

Що кажуть експерти

Ціни на овочі можуть трохи знизитися із середини червня, зазначає голова “Союзу українського селянства”, експрезидент Асоціації фермерів та землевласників України Іван Томич.

– Херсонщина та інші області, які були орієнтовані на ранні овочі, опинилися під окупацією або на лінії фронту. Це перша причина зростання цін. Друга причина: значна частина населення покинула Україну. Тому серед селянських господарств, овочівництвом займаються на 30 відсотків менше, ніж три роки тому. Третій ситуативний фактор – погодні умови. Волога та прохолодна весна серйозно вплинула на формування ранніх овочів. Загалом ці фактори вплинули на ціну борщового набору”, – каже І. Томич.

За його словами, подешевшати можуть ранні овочеві культури.

– Орієнтовно після 15 червня почнуть знижуватися ціни на огірки, помідори та інші овочеві культури. Зокрема, на цибулю та редиску. Висока температура повітря дасть можливість овочам дозрівати. Однак дешевих огірків та помідорів, по 15-20 гривень за кілограм, улітку очікувати не варто, – зазначає експерт.

За його словами, прогнозувати осінні ціни на борщовий набір поки що зарано.

– Оптимізму немає. Єдина хороша новина: ми вже не будемо мати такої “золотої” цибулі, як торік. Є надія, що врожай буде непоганий. Це означає, що ціна не буде такою високою. У зимовий період цибуля коштуватиме в межах 30−40 гривень за кілограм, — резюмує експерт.
Голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду пояснив, що наприкінці літа та восени на ринку з’являться овочі українського врожаю. Це вплине на зниження ціни борщового набору.

– Фермери з Одещини, центральних і західних регіонів, де раніше овочі не висаджували, цього року висадили їх. Адже торік ми зіткнулись з дефіцитом моркви та цибулі через те, що до війни третина її потрапляла на ринки з Херсонщини. Та наприкінці літа та восени ми очікуємо збільшення пропозиції овочів, тоді й ціни можуть знизитися, — розповів О. Гайду.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.