Новини

Директор кладовища у Чернівцях розповів, що землі для поховань залишилося менш ніж на рік

Земля на кладовищах Чернівців катастрофічно швидко закінчується. Вже за рік померлих на Центральному кладовищі просто ніде буде ховати.

Про це у коментарі molbuk.ua розповів директор комунального підприємства “Спецкомбінат” Василь Воронюк.

“Ми обслуговуємо чотири кладовища: Центральне, на вулиці Дорошівській (Роша), на Яна Налепки (Садгора), на вулиці Ткачука (Стара Жучка). Якщо у Старій Жучці та Садгорі поки що немає проблеми з місцями, то на Роші, попри виділений додатково шматок землі, в подальшому треба думати про розширення території. Найкритичніша ситуація – на Центральному кладовищі поблизу села Годилів. Тут, за приблизними підрахунками, вільної землі для поховань залишилося менше ніж на рік”, – зазначив Василь Воронюк.

Через брак місць тепер навіть не можна наперед собі заготувати місце для поховання.

“Наразі “забити” наперед місце не можна. Тільки по факту. Раніше давали одиноким, пенсіонерам, людям з інвалідністю. Тепер земля кладовища швидко закінчується. Тому ми не видаємо під майбутні поховання. Звичайно, якщо поховані, наприклад, тато з мамою, а в них хвора дитина і є можливість її у майбутньому поховати біля батьків, то ми залишаємо поряд місця. Бо рідні все ж мають бути поряд, вважаю. Крім того, у таких випадках уже не треба дотримуватися тих санітарних норм, як між чужими могилами, коли має бути відстань мінімум 50 сантиметрів”, – пояснює посадовець.

Одним із варіантів вирішення проблеми міг би стати крематорій, але спорудити його коштує дуже дорого, – каже Василь Воронюк.

“Окрім того, наше суспільство у більшості не готове до цього. Якось робив опитування, то із 50 людей лише п’ятеро сказали, що погодилися би на таку форму поховання”, – зазначив чиновник.

Нагадаємо, депутати Чернівецької міської ради проголосували за викуп для суспільних потреб земельних ділянок, які межують із Центральним кладовищем поблизу села Годилів. А також затвердили розмір викупної ціни цих земель.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.