Новини

Адвокат пояснила, в яких випадках бронювання не звільняє від служби

Адвокат Вікторія Кравченко розповіла, в яких випадках бронювання військовозобов’язаного не звільняє його від військової служби під час воєнного стану.

У своєму YouTube-каналі правник розглянула реальну ситуацію з життя: чоловік ще з 14 березня 22-го року проходить військову службу у військовій частині у зв’язку з призовом під час мобілізації. Разом з тим, його підприємство здійснило бронювання своїх співробітників, і фактично ще з 29 березня 22-го року чоловік заброньований на період мобілізації та на воєнний час.

“Тобто офіційно чоловік має відстрочку, йому було офіційно надано відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації строком на 6 місяців. Потім цю відстрочку фактично ще декілька разів подовжували”, – каже Кравченко.

Вона додала, що чоловік звернувся з рапортом до військової частини, де проходить службу і просив негайну його звільнити. Однак військова частина не звільняє його з військової служби. Чоловік вважав, що військова частина зобов’язана звільнити його з військової служби, тому що він фактично заброньований.

Згодом чоловік звернувся до суду щодо захисту своїх прав – і перша інстанція, й апеляційна інстанція в задоволенні його позову відмовили. Та він поскаржився до Верховного суду України.

Кравченко звернула увагу на те, що колегія суддів касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду у своєму рішенні фактично зазначила, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та звільнення з військової служби під час мобілізації – різні поняття, вони грунтуються на положеннях різних інститутів військового права.

“Бронювання стосується тільки військовозобов’язаних і є для них підставою для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Своєю чергою, звільнення з військової служби стосується військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу”, – наголошує адвокат.

Тобто якщо чоловік заброньований, коли він ще військовозобов’язаний, він зможе використати відстрочку від мобілізації. А якщо ж чоловік вже служить, тобто є військовослужбовцем, звільнитися на підставі його бронювання він вже не зможе.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.