Новини

Під час воєнного стану. Чи дозволено виїзд за кордон чоловікам 17 та 16 років під час мобілізації

Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і не можуть виїхати за кордон.

Розповідаємо, чи дійсно чоловікам заборонено виїжджати за кордон з 17 років.

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжили до 18 серпня 2023 року. Під час правового режиму воєнного стану військовозобов’язаним чоловікам заборонено виїжджати з України.

Проте, за законами України, на військовий облік стають і у 17 років. Однак, це не є підставою для заборони виїзду з країни. У Держприкордонслужбі спростували чутки про заборону.

“На 17-річних юнаків ці обмеження не поширюються! ДПСУ при оформленні громадян керується вимогами постанови Кабміну № 57”, — резюмували у Держприкордонслужбі.

За Правилами перетинання державного кордону громадянами України, обмеження на виїзд з України мають тільки військовозобов’язані особи ― чоловіки та жінки військовослужбовиці, а також держслужбовці.

Діти до 18 років перетинають кордон України з батьками без обмежень.

Плутанина із забороною на виїзд 17-річних юнаків, імовірно, могла виникнути через те, що в Україні з 5 січня 2023 року почали діяти новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних.

Стаття 21 передбачає, що призовники мають стати на військовий облік у 16 років протягом року, в якому виповнюється 17 років. Це положення не суперечити попереднім правилам, в яких було вказано, що військовий облік починається з 17 років. Уточнення стосується того факту, що на цей облік стають до досягнення 17 ― у рік, коли підліток досягає цього віку.

У такий спосіб виділено час для збору документів та подання їх до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання. Українці чітко знатимуть про часові обмеження щодо військового обліку.

Заборона на виїзд за кордон чоловікам від 15 до 18 років

До цього у Мережі поширили неправдивий “документ” про начебто заборону в Україні перетину кордону чоловікам від 15 до 18 років, які ще не стоять на обліку призовників. Ці чутки також були спростовані Держприкордонслужбою.

“Обмеження щодо виїзду за кордон під час дії правового режиму воєнного стану стосуються чоловіків віком 18−60 років, втім і для цієї категорії осіб передбачений широкий перелік винятків”, ― підкреслили у відомстві.

Виїзд за кордон ― хто не може покидати Україну

Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути мобілізовані, якщо військово-лікарська комісія визнає їх придатними за станом здоров’я до служби. Військовозобов’язані та дійсні військовослужбовці не можуть виїжджати з України під час воєнного стану, за виключенням випадків, передбачених законом.

Правила визначають категорії громадян, які мають право на виїзд за кордон під час війни, а на офіційному сайті Державної прикордонної служби є інструкція для деяких категорій громадян, які документи їм потрібні для виїзду за кордон.

Через зловживання виїзд за кордон також заборонений держслужбовцям та держслужбовицям ― призначеним чиновникам та обраним, а також суддям, прокурорам та їх помічникам окрім як у відрядження, підтверджене за законом.

Також заборона більш жорстка для культурних діячів ― вони мають надавати чітку інформацію про концерт, спланований на підтримку України та звітувати про результати після повернення в Україну.

Заборони стосуються також жінок ― якщо вони військовослужбовиці.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.