Новини

«Можна в будь-якому віці»: експертка розповіла, чим корисна скандинавська хода та як її практикувати

60-річна пані Марія із села Вікно вже близько двох років практикує скандинавську ходьбу. Жінка каже, що таку терапію їй призначив лікар після того, як у неї діагностували інсульт.

“У нашому селі є парк, де я практикую скандинавську ходьбу. Для цього замовила дві палиці, які мені спеціально підібрали. Почуваюся набагато краще, бо через інсульт у мене є невеликі проблеми з лівою ногою, мені ще досі трохи важко рухатися. Лікар запропонував такий варіант, і він мені підійшов. Ходити можна у будь-який час, але мені подобається вранці, так почуваюся свіжішою впродовж дня. Навчитися цього не складно. Мені спершу рекомендували хоча б пів року практикувати цю ходьбу, але я вирішила продовжити для свого оздоровлення”, – розповідає жінка.

Інструкторка зі скандинавської ходьби, майстер спорту зі спортивної гімнастики Анна ФЕДЬКІВ розповіла, що скандинавська ходьба в Україні – дуже недооцінений вид рухової активності.

“У нас часто думають, що це тільки для людей похилого віку, проте це не так”, – зауважує Анна. – Скандинавська ходьба дуже корисна як для серцево-судинної системи, так і дихальної, м’язової системи. Займатися цією ходьбою можуть люди будь-якого віку. Техніка підбирається за запитом – для схуднення чи ж для оздоровлення. Під час скандинавської ходьби ми залучаємо багато груп м’язів. Скандинавську ходьбу часто обирають люди, які мають проблеми з суглобами чи колінами й не можуть бігати, тому що біг – це велике навантаження.

Важливо підібрати правильне навантаження

– Щодо пані Марії, яка реабілітується скандинавською ходою після інсульту, то їй потрібно було відновити ті нервові закінчення, які відмовили. Для неї це корисна практика. Звичайно, якщо йдеться про відновлення після певних хвороб – люди працюють з певною інтенсивністю та навантаженням. От, наприклад, людина після перенесеного інсульту має розпочинати з дуже простих рухів, а поступово збільшувати навантаження. При цьому треба підібрати правильні палиці, робити паузи, ходити повільно, – ділиться експертка.

Зараз в Україні дуже великий вибір палиць для скандинавської ходьби. Їх купити можна або українського виробництва, або ж іноземного. Ціни стартують від тисячі гривень до шести тисяч.

– Найкраще, звичайно, купувати в українській школі скандинавської ходьби Ігоря Єфименка. Там працюють спеціалісти, лікарі зможуть надати кваліфіковану консультацію та допомогу. Дуже часто люди роблять помилку, і коли замість палиць для скандинавської ходьби купують трекінгові палиці. Вони зовсім не підійдуть, тому що людині не вдасться правильно відтворити рухи за технікою, – каже пані Анна.
Скандинавську ходьбу краще бачити

Анна каже, що цієї ходьби краще вчитися за відео або, якщо маєте можливість, консультуватися з інструкторами.

Перший аспект – важливим є перемінний перехресний крок. Тобто ми йдемо з правої ноги, а мах робимо лівою рукою. Якщо ще простіше, то під час ходьби – це права нога та ліва рука.

Другий – це ходьба з п’ятки на носок. Має бути такий легенький перехід з п’ятки на носок, як у школі на фізкультурі нас вчили. Завдяки цьому покращується кровообіг.

Третій – це правильні махи руками. Багато людей думає, що ходити потрібно із зігнутими руками. Рука в ліктьовому суглобі не має бути зігнутою, має бути прямою. І рухи мають бути такими ж прямими. Лікоть максимально потрібно утримувати прямим.
Четвертий – стискання і розтискання кулака. “Під час ходьби ми маємо не забувати і про наші кулачки, в яких ми тримаємо палиці”, – зазначила Анна.

“Практикувати скандинавську ходьбу для початку можна кілька разів на тиждень. Ваші прогулянки можуть тривати від 20 хвилин і до години. Потрібно, щоб відстежувати своє самопочуття. Потім можна ходити й щодня у будь-який зручний для вас час”, – додає Анна Федьків.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.