Новини

«Восени до нас прийдуть кір і свинка»: від яких хвороб варто щепитися дітям та дорослим на Буковині

У Чернівецькій області через низький рівень вакцинації можуть виникати спалахи захворюваності на кір, свинку, правець та інші інфекційні хвороби.

На актуальні запитання про вакцинацію й чому досі потрібно щепитися проти Covid-19, розповіли лікар-імунолог Федір ЛАПІЙ, начальниця департаменту охорони здоров’я ОВА Наталія СВИСТУН, головна санітарна лікарка області Наталія ГОПКО та начальниця управління охорони здоров’я Чернівецької міськради Наталія КАЛМИКОВА.

– Чи достатній рівень вакцинації на Буковині?

– Рівень вакцинації дорослих і дітей в області є недостатнім, навіть якщо порівнювати з 2022 роком. Розуміємо, що війна, тож люди приділяють цьому недостатньо уваги. Проте вакцинація – це єдиний захист від певних захворювань. Якщо говорити про відсотки, то на території України кількість вакцинованих людей сягає 25 відсотків. На Буковині – від 18 до 22 відсотків. Від якихось хвороб краще вакцинуються, від якихось – гірше.

– Від яких хвороб найгірше вакцинують дітей і дорослих?

– Великою проблемою для області є дуже низький відсоток щеплених від дифтерії та правцю. Також це стосується й Covid-19. Ми дбаємо про дітей, їх вакцинуємо, але вважаємо, що в дорослому віці достатньо тих щеплень, які отримали в дитинстві. Проте варто не забувати: кожні десять років ми повинні вакцинуватися від дифтерії та правцю. Не забувайте стежити за календарем щеплень, це може врятувати ваше життя.

– Чи усіх вакцин від різних хвороб вистачає?

– У місті, у населених пунктах області завжди працюють бригади, які вакцинують населення. Вакцини проти різних хвороб завжди є у наявності.

– Чи достатня вакцинація на Буковині від грипу?

– Вакцинація від грипу не входить до переліку обов’язкових профілактичних щеплень. Вакцину треба купувати за власні гроші. Для щеплення від грипу в Україні доступні два види вакцини: одна захищає від трьох штамів грипу, інша від чотирьох. На початку року були затримки з постачанням, але ситуація наразі стабілізувалася.

– Який рівень вакцинації на Буковині від Covid-19?

– Коронавірус нікуди не зникає. Попри прогнози, що ризики, які пов’язані з Covid-19 будуть щоразу меншими, щотижня фіксуємо смертельні випадки. Тому, щоб убезпечити свій імунітет, ми обов’язково повинні щепитися двома дозами та підтримати свій імунітет бустером. Рівень вакцинації від Covid-19 на Буковині низький. Найменше вакцинованих людей із групи ризику – яким понад 60 років. Вакцини використовують наразі такі, які були в довоєнний період.

– Чому ще потрібно вакцинуватися від Covid-19?

– З 15 мільйонів людей в Україні, які вже повинні були отримати перше бустерне щеплення, наразі всього три мільйони його отримали. З тих, хто його отримав – переважно не ті, хто в основній групі ризику. Коронавірус нікуди не зник, навіть в обласній лікарні наразі розгорнуто сімсот ліжок. Щоб убезпечити себе, ми обов’язково повинні щепитися двома дозами та підтримати свій імунітет бустером. Бо люди продовжують помирати від коронавірусу, і це здебільшого ті, хто не отримав жодної дози вакцини.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.