Новини

Ціни зросли більш ніж на половину: яка ситуація на ринку продажу нерухомості у Чернівцях – інфографіка

Війна внесла чимало змін у ринку продажу нерухомості. За даними аналітичного центру DIM.RIA, 88 відсотків забудовників у Чернівецькій області продовжують працювати та продавати нерухомість, а 35 відсотків забудовників підвищили ціни на квадратні метри в новобудовах.

За даними компанії ЛУН, у порівнянні з довоєнним періодом середні ціни за метр квадратний у новобудовах Чернівців зросли на 63% і становлять 32 900 грн/м² (станом на січень 2022 року середня ціна була на рівні 20 100 грн/м²), йдеться в публікації ” “.

Найнижча вартість квадратного метра в однокімнатній квартирі-новобудові в Чернівцях зараз – 18 000-25 000 грн/м². Щоправда, це у віддалених районах міста.

Однокімнатна квартира площею від 40 м² у Чернівцях в середньому зараз коштує 30-35-тисяч доларів. Двокімнатна – 40-45 тисяч доларів і вище. За трикімнатну доведеться заплатити 50-60 тисяч доларів. Зараз у продажі доступні квартири у 44 новобудовах міста.

Керівник рієлторського агентства Сергій Босовик зазначає, що ринок нерухомості на Буковині зараз “живий”. Попит на квартири, хоч і невеликий, але він є.

– На Буковині ціни на нерухомість на первинному ринку навіть піднялися. Попит є, але він не високий. Проблема в іншому. Чимало будинків, які цього року мали здавати або розпочинати будувати, “зупинили”. Багато будівельників пішло на війну. Через це виник дефіцит на первинному ринку. До нас в агентство щодня приходять люди. Близько 5-10 відсотків серед покупців – люди з інших міст. Проблема – знайти те, що люди шукають. Адже в нас немає великого вибору, як у великих містах, – пояснює.

На вторинному ринку ціни зросли на 5-10% порівняно з довоєнними, адже власники почали їх штучно завищувати. Щоправда, зараз вартість знизилася.

– Це не була ринкова ціна, вона була завищена. Люди думали, що є великий попит на квартири, але насправді на вторинному ринку він не є таким. Тому там ціни зараз опустилися до того рівня, що був до війни, – каже Сергій Босовик.

Готові квартири, з ремонтом, коштують у середньому від 900 до 1400 доларів за квадратний метр, зазначає експерт. Все залежить від вартості ремонту.

Квартири у новобудовах без ремонту, здані або в процесі здачі, коштують у середньому від 700 до 1100 доларів за метр квадратний. Тут ціни також залежать від комплексу, вулиці, дати здачі та репутації забудовника.

Водночас на думку директора будівельної фірми Володимира Мороза ринок нерухомості на Буковині завмер. Квартири практично не купують, а будівельники працюють за договорами, укладеними раніше.

– Наша фірма готує нові об’єкти, тільки я не бачу попиту. Раніше ми мали певний реєстр охочих придбати житло, а зараз їх практично немає. Впали доходи людей і їхні можливості придбання житла. Та, за моїми прогнозами, ціни на первинне житло не будуть падати, адже подорожчали матеріали, енергоносії. На вторинному ринку, думаю, ціни знизяться. У новобудовах метр квадратний зараз коштує від 700 до 1100 доларів.Переважно зараз житло купують люди, які працюють за кордоном. На жаль, я поки що не бачу перспективи щодо покращення ситуації. Все буде залежати від того, скільки триватиме війна, – пояснює будівельник.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.