Новини

Священник УГКЦ, Конституція України, місто на Донеччині: на честь кого називають вулиці Чернівців

У Чернівцях вже перейменували близько 60 вулиць, а планують ще понад 200. Тому ” ” розпочинає рубрику про тих, на честь кого в місті називають вулиці та провулки.

Читайте також: Нащадок Кобилянської, редактор часопису “Буковина”: на честь кого називають вулиці Чернівців

Вулиця Келестина Костецького (стара назва – вулиця Казанська)

Келестин Костецький – церковний діяч на Буковині, священник УГКЦ. Народився на Галичині у 1843 році. У 1867 висвятився на священника. Відтоді був адміністратором і парохом у церквах на Львівщині та Тернопільщині. В 1882 році у Скалі, де останні десять років був парафіяльним священником, збудував велику кам’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці. Через три роки переїхав до Чернівців на посаду пароха греко-католицької церкви та декана Буковинського деканату. Костецький швидко влився в місцеве громадське життя. Керував крайовою шкільною радою, був одним із засновників першого українського жіночого товариства “Мироносиці”. Одним із цінних доробків, які залишилися від нього, є “Хроніка парохії греко-католицької в Чернівцях від її основання до часу біжучого”. Почав він її писати в 1912 році, а завершив через шість років. У його щоденних записах є багато цінної інформації про життя Чернівців під час Першої світової війни. Помер 1 березня 1919 року.

Вулиця Конституційна (стара назва – вулиця 28 червня)

Вулиця Конституційна названа на честь Конституції України, яка є основним державним документом, що визначає політичний устрій країни. Ухвалена була 28 червня 1996 року. Щорічно в Україні в цей відзначають державне свято на згадку про її прийняття. У нашій конституції є 14 розділів, в яких міститься 161 стаття. До основних положень Конституції України належать норми, що визначають загальні засади державного ладу України, права людини, конституційні органи нашої країни. Також у ній прописаний територіальний устрій держави, яка складається з 24 областей, автономної республіки Крим та двох міст державного підпорядкування Києва та Севастополя.

Вулиця Покровська (стара назва – вулиця Кронштадтська)

Покровськ до війни був великим промисловим містом на Донеччині. На його території розташовано багато підприємств різних промислових галузей, як-от, машинобудівна, харчова, виробництво будівельних матеріалів. Покровськ розташований у західній частині Донецької області, тому його називають “західними воротами Донбасу”. Має населення близько 60 тисяч осіб. Третього березня 2022 року російські війська обстріляли місто новітніми керованими касетними реактивними снарядами “Торнадо-С”. Зараз місто є надійним тилом для наших захисників.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.