Новини

Шкарлет у Чернівцях сказав, що історії України дітей мають навчати батьки

Історію України не треба вивчати під примусом, її мають навчати з малих років своїх дітей батьки.

Таке переконання висловив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час свого візиту до Чернівців, спілкуючись із пресою, пише molbuk.ua

Зокрема, один із представників ЗМІ поцікавився, чому в національному мультипредметному тесті 2023 року обов’язковими будуть лише 2 предмети – українська мова та математика, а історію України, яка була третім обов’язковим предметом минулоріч, прибрали зі списку (тепер її можна складати за бажанням).

На що Сергій Шкарлет згадав про опозиційні фракції.

“Історія України – обов’язковий компонент для кожного українця. Депутати окремих опозиційних фракцій використовують деякі речі і деякі контекстні питання з історії України в якихось своїх політичних амбіціях. Але вивчати історію під примусом вважаю неприпустимим. Вивчення історії України має починатися з родини. Де батьки свідомо маленького українця або україночку мають навчати історії. Відтоді будуть патріоти, відтоді будуть українці. А якщо це тільки під іспит – можна зазубрити, а через два тижні все позабувати. Кожен українець має знати історію України незалежно від того, чи складати йому НМТ, ЗНО і все інше”.

Тест із історії України також є одним із наборів до вступу, додав Шкарлет. Він зазначив, що “вагові коефіцієнти саме на гуманітарні спеціальності для історії України в тому наборі, де є історія України, будуть більшими, ніж для всіх інших”.

На зауваження кореспондентки molbuk.ua, що за таким принципом тоді можна не складати як обов’язкові і іспити з української мови та математики, міністр сказав, що у цьому запитанні є доля маніпуляції.

“Не можна так сказати про українську мову та математику, оскільки на сьогодні найбільша прогностична валідність вивчення української мови та математики закріплена законом і вивчається повністю весь цикл у школі. Тому це трохи маніпуляція з вашого боку. Коли історія України буде вставлена в ДПА – до речі, такі законопроєкти начебто вже є підготовлені, – то зовсім буде інша картина і ситуація.

На репліку журналістки “все ж таки шкода, що саме цей предмет постраждав”, Сергій Шкарлет сказав, що у нас вільна країна, і кожен, хто хоче, може обрати для вступу іспит з історії України.

“У вас є діти, які будуть вступати? Хай оберуть історію. У нас вільна країна. Тоді вам не шкода дітей, які будуть вступати на медичні спеціальності і готували хімію та біологію? Чи десь є діти кращі, десь є діти гірші?

Тому й треба дати вибір дитині, батькам свідомо відповідно до того напрямку, куди він хоче вступати, вибрати свою спеціалізацію. Для чого ми тоді будуємо стандарт старшої профільної школи? Ми в Євросоюз ідемо чи куди? Ми будуємо стандарт старшої профільної школи, де дитина чітко має профілізуватися залежно від того, технічний у неї склад розуму чи гуманітарний, хоче вона бути медиком чи нанотехнології якісь розробляти…

Це різні варіанти, різні освітні моделі. Якщо ми йдемо до європейської, то й треба давати нашій дитині європейський вибір до того, до чого в неї є схильності, як вона має навчатися”, – сказав міністр освіти і науки.

Як відомо, у Національному мультипредметному тесті 2023 обов’язковими будуть лише 2 предмети – українська мова та математика.
Історію України, яка була третім обов’язковим предметом минулоріч, прибрали зі списку. Тепер її можна складати за бажанням.

Раніше повідомлялося, що сьогодні в Чернівцях із візитом перебувають два урядовці – міністр освіти і науки Сергій Шкарлет та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.