Новини

Письменник та Герой АТО: на честь кого називають вулиці Чернівців

У Чернівцях вже перейменували близько 60 вулиць, а планують ще понад 200. Тому ” ” розпочинає рубрику про тих, на честь кого в місті називають вулиці та провулки.

Вулиця Пластова (стара назва – вулиця Камчатська)

“Пласт” – це українська національна скаутська організація, яка сприяє патріотичному вихованню української молоді. “Пласт” був заснований у 1911 році, а через рік був створений в Україні. Співзасновниками організації були Іван Чмола, Олександр Тисовський та син Івана Франка Петро Франко. Вихованці організації боролися за незалежність в рядах армій Західноукраїнської Народної Республіки, Української Народної Республіки, Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, воювали під час АТО і воюють зараз. Наразі в українській організації “Пласту” налічується близько 10 тисяч активістів.
Серед відомих українців в організації були: два керівники УПА Василь Кук та Роман Шухевич, відома американська співачка українського походження Квітка Цісик, астронавтка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, останній президент УНР в екзилі Микола Плав’юк, патріарх Української греко-католицької церкви Любомир Гузар.

Вулиця Петера Деманта (стара назва – вулиця Декабристів)

Петер Демант – відомий письменник та громадський діяч. Демант народився в Австрії, проте все його дитинство та юність минули в Чернівцях. Батько Петера Зигмунд Демант був військовим лікарем зі старовинної дворянської родини, воював під час Першої світової війни. Перед Другою світовою війною Деманта в Чернівцях заарештував НКВС. Він відбув п’ять років у таборах Сибіру, ненадовго повернувся до нормального життя, але радянська влада приписала йому “контрреволюційну діяльність”, через що Петер мав відсидіти ще 10 років. Після звільнення чоловік, який володів багатьма мовами та мав дві вищих освіти, пропрацював 23 роки вантажником. Демант залишив по собі величезну культурну спадщину. Перу Вернона Кресса (псевдонім Петера Деманта), належать романи: “Зекамерон XX століття”, “Дзеркало тітки Сари”, “Золото Монтани”, “Сибірські міражі”, “Мимохідь”, автобіографічний твір “Перше життя”, в якому розповідається про Чернівці 20-30-х років. Після смерті письменника у 2006 році його дружина передала до Чернівців у муніципальну бібліотеку близько п’яти тисяч книг.

Вулиця Дмитра Руснака (стара назва – вулиця Краснодонська)

Дмитро Руснак – чернівчанин, герой російсько-української війни. Служив у 24-й окремій механізованій бригаді танкістом. Хлопець пішов воювати одразу по закінченню 11 класу військово-спортивного ліцею. У липні 2014 року отримав контузію. У його танк влучило три снаряди, Дмитро витягав своїх побратимів і зазнав травми голови. Після лікування в госпіталі воїн повернувся на фронт. Дев’ятого лютого Дмитро загинув під час артилерійського обстрілу села Світличне, що неподалік Сіверодонецька.

– Дмитро був добрим, щирим, любив життя і поспішав жити. Можливо, саме такі і йдуть на війну. Він не був відмінником, але був особистістю, – розповіла про хлопця класний керівник Віоріка Мільовська.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.