Новини

Чому Румунія не коментує можливий проліт ракети через свою територію: думка експерта з Чернівців

Румунія навряд чи визнає факт прольоту російських ракет через свою територію, тому що у НАТО зараз немає однозначної позиції щодо того, як на це реагувати – якщо такий проліт справді був. Тому Румунії вигідніше цей випадок поки що “замнути”.

Таку думку в коментарі molbuk.ua висловив експерт із Чернівців Олексій Кандюк.

-Чи може бути так, що Румунія вирішила зумисне не визнавати прольоту російських ракет через свою територію?

– Це складно коментувати. Може бути все. Треба розуміти, що ситуація, коли теоретично НАТО може бути реальною стороною у військовому конфлікті, – вона ж унікальна, такого не було. Всі операції НАТО, в яких вона так чи інакше брала участь, – вони всі були не виключно натівські. І стверджувати, що вони були дуже успішними, – навряд чи.

Гадаю, і НАТО не дуже собі розуміє, яким чином реагувати. Мабуть, якісь певні протоколи у них є, але тим не менш.

Більше того, тут треба розуміти, що навряд чи Румунія має якесь першочергове право оцінювати ситуацію. Тим паче, враховуючи, що це може втягнути НАТО у військовий конфлікт. Вочевидь, румуни це розуміють і в будь-якому випадку поки що мовчать – безвідносно до того, був цей проліт над територією Румунії чи не було.

У будь-якому випадку Румунія це не коментує і, напевне, правильно робить. Бо поки що однозначної позиції щодо цього немає.
Моя особиста думка – вони не визнають, швидше за все, прольоту ракети над територією Румунії – для того, щоби зараз нічого не ескалувати різними способами. Типу як “замнуть” це.

-Чи така безнаказанність не спонукатиме Росію до ще більш сміливих дій?

– Чисто теоретично – я би не виключав відкритих бойових дій проти балтійських країн чи Польщі. Можливо, не танковими полками, але якісь історії на кордонах, гадаю, можуть бути.

– І що, Росії навіть після цього нічого не буде?

-Тут важко відповісти. Поки незрозуміло, якою буде відповідь. Все ж, гадаю, відповідь якась буде. Тут, бачите, така війна, коли всі намагаються робити вигляд, що нічого не відбувається, причому з обох боків.

-Чи може взагалі таке бути, що силам НАТО урветься терпець і вони бомбардують Росію, як свого часу Югославію?

– Тут ситуація наступна. У Югославії, по-перше, не було і немає (у країнах, які входили свого часу до складу Югославії – ред.) ядерної зброї. По-друге, в принципі там якісь війська, які мала Сербія, абсолютно неспівставні з тими, що має Росія. Гадаю, що відкритої ситуації, коли війська НАТО бомбардуватимуть Росію, навряд чи буде.

Нагадаємо, міністерство національної оборони Румунії оголосило в п’ятницю вранці, що інформація про російську ракету, яка пролетіла над повітряним простором їхньої країни, не підтверджується. Водночас в Міноборони Молдови підтвердили порушення повітряного простору країни російською ракетою.

Раніше Валерій Залужний повідомив, що орієнтовно о 10:33 дві ракети перетнули повітряний простір Румунії та Молдови.

Водночас речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що російські ракети, які пролітали над Румунією та Молдовою, також летіли над Чернівецькою областю.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.