Новини

Купили котлован: чернівчани вклали гроші, а житла немає

Уже шість років майже пів тисячі чернівецьких родин не можуть заселитися у нові помешкання. Недобросовісний забудовник “кинув” їх, і тепер люди намагаються відшукати правду в судах.

Про це йдеться у публікації ” ” від 9 лютого, пише molbuk.ua

Протягом 2016-2017-го років мешканці оплатили львівській фірмі ТОВ “МС Імперіал Буд” повну вартість 400 квартир у житловому комплексі “Імперіал парк авеню” на вулиці Рівненській, 7.

Перша черга будівництва мала бути завершена наприкінці 2018-го року, найдалі – на початку 2019-го. Проте віз і нині там. А люди, які вклали у свої майбутні квартири загалом 800 мільйонів гривень, і досі чекають.

“Мамо, коли в мене буде своя кімната?”

Про власника компанії – львів’янина Ігоря Саврія – можна прочитати на просторах інтернету, що він почесний президент Професійної ліги змішаних єдиноборств ММА Real Fight Promotion, меценат, громадський діяч, учасник АТО, відзначений орденом “Народний Герой України”. Також у його фірми за плечима здані житлові комплекси у Чернівцях та Львові.

На це й купилися буковинці, наважившись інвестувати кошти в нове житло. Серед них – і пані Тетяна, яка у 2016-му році сплатила забудовникові повну суму за свою майбутню квартиру.

“Перш ніж вирішувати, в якого забудовника вкладати свої кошти, ознайомилася з його передісторією. У цієї фірми була гарна репутація у Львові та Чернівцях, – розповідає жінка. – Зокрема, першим і успішно зданим об’єктом у Чернівцях став комплекс на вулиці Науки. Оскільки там уже не було вільних квартир, нам запропонували новий масив, який почали зводити неподалік, на вулиці Рівненській, 7. Вирішила вкласти кошти в нього. Внесла сто відсотків оплати і стала чекати, коли заселюся в нове помешкання. Та, як бачите, вже 2023-ій рік, а ми досі чекаємо. Будівництво заморожено. Кран стоїть, будівельників немає. І так уже п’ять років. При цьому “коробку” вже зведено, залишилося тільки здати будівництво в експлуатацію. Тобто немає відповідних документів на комунікації: воду та водовідведення, газ, світло”.

Ігор Саврій, за словами жінки, шукав різні відмовки. Спочатку це був коронавірус, потім він начебто пішов воювати.
“Ми звернулися до міськради, там нам порадили йти на контакт із забудовником, якщо ж не вийде – подавати до суду. Ми намагалися з ним вирішити питання, проте він уникав розмов, не брав слухавку. Довелося зібрати ініціативну групу на чолі з адвокатом і вручити йому запрошення до суду в офіційній формі. Ми поїхали до Львова і вручили йому це запрошення. Тоді ж поліцією було засвідчено, що він ніде не воює, а спокійно живе вдома”, – каже пані Тетяна.

Наразі відкрите кримінальне провадження.

“Якщо компанія не готова добудувати, нехай віддасть нам наші майнові права, а ми вже створимо ОСББ або ЖБК і будемо вирішувати, як самостійно здавати в експлуатацію свої квартири. Але ж не йти таким гнилим шляхом вибивання грошей. Бо люди й так живуть на зйомних квартирах. Я мешкаю в родичів і заледве маю на прожиття, де маю шукати ще на це гроші?

Моя дитина все питає: “Мамо, коли в мене буде своя кімната?” Це ж купувалося, коли донька ще була маленькою. Скоро вже школу буде закінчувати, а нічого так і немає. Ми живемо мріями. Щотижня ходимо, дивимося на свої квартири, в які не можемо заселитися…” – зітхає пані Тетяна.

“У людей просто виманювали кошти”

Один із постраждалих – голова громадської організації центру захисту інтересів інвесторів ЖК “Імперіал Парк Авеню” Сорін Житарюк:

“Сім років тому ТОВ “Глобус 2020” як орендар земельної ділянки на вулиці Рівненській, 7, та замовник будівництва, уклав угоду з “МС Імперіал Буд” на забудову 580-квартирного житлового комплексу, – розповідає Сорін Житарюк. – За два роки фірма продала 500 квартир із 580 можливих, 110 паркінгів та 200 комірок. За все повністю сплатили інвестори, тобто ми.

Після цього у 2018-му році будівництво призупинилося. Забудовник аргументував це “фінансовими складнощами” і заявив, що ми маємо доплатити за надлишкові квадратні метри. Незрозуміло звідки беруть цифри по квартирах і змушують людей під тиском розірвання договорів доплачувати ці додаткові кошти. Людям довелося їм віддати ще три мільйони гривень. Фірма мотивувала тим, що коли ці гроші з’являться, вони матимуть змогу здати хоча б перші під’їзди. Хоча факт надлишкових метрів завжди встановлюється тільки після того, як будинок зданий і є технічні паспорти. Тобто у людей шахрайським способом просто виманювали кошти”.
Після цього будівництво не те що не зрушилося з місця, а взагалі зупинилося, провадить чоловік. Зачинилися всі офіси фірми в Чернівцях та у Львові. З’ясувалося, що у Львові компанія також має проблемні будівництва.

Ошукані мешканці звернулися до суду, але й забудовник не дрімав: щоб уникнути відповідальності, переписав свою компанію на фірму з Миколаєва.

“Ми мали перемовини з цією фірмою. Вони відкрили свій офіс у Чернівцях і всіляко хочуть туди заманити людей, переписати договори, озвучують захмарні цифри, на що ми не погоджуємося. Готові спільно добудовувати за адекватних цін, прозорості договорів та передачі майнових прав”, – каже Сорін Житарюк.

Кореспондентка ” ” зателефонувала власникові фірми-забудовника Ігореві Саврію. Проте він відмовився говорити про ситуацію, зазначивши, що по телефону коментарів не дає.

“Я скоро буду в Чернівцях, тоді вас наберу і поспілкуємося”, – запевнив.

Як убезпечитися від будівельної афери (поради експертів із нерухомості):

-Уважно вивчити документацію забудовника: право власності на земельну ділянку, на якій ведеться будівництво, або ж договір оренди, якщо земля перебуває в оренді.

-Важливо: строк оренди землі має бути не менше 50-ти років і спливати задовго після орієнтовного закінчення будівництва об’єкту.
-В публічній кадастровій карті ознайомитися з цільовим призначенням землі: вона має бути під будівництво багатоквартирного, а не садового будинку.

-Перевірити, чи генеральний підрядник має ліцензію на будівництво багатоквартирного будинку.

-Дізнатися, чи забудовник має дозвіл на будівництво.

-Дізнатися, чи є у забудовника довгобуди чи недобудови, як швидко він будує та здає в експлуатацію об’єкти. Швидкість будівництва має бути не менше 2-х поверхів моноліту на місяць.

-Поспілкуватися з іншими реальними інвесторами, а не спиратися на думку про даного забудовника користувачів різних форумів та інтернет-ресурсів.

-Вся документація на землю та дозвільні документи повинні бути у вільному доступі для інвесторів в офісі забудовника. Якщо ж їх немає, або з ними не дозволяють ознайомитися, це означає, що забудовник може бути недобросовісним.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.