Новини

Якщо не буде світла, тепла, зв’язку: як підготуватися до аварійних відключень

Росія продовжує ракетний обстріл українських міст. Останнім часом однією із цілей ворога стали об’єкти енергетичної інфраструктури. У багатьох областях впродовж кількох днів спостерігалися перебої з електропостачанням.

Слід бути готовими до того, що така ситуація може повторитися. А тому варто підготуватися і знати, що робити під час аварійного або “віялового” вимкнення електроенергії, газу, водопостачання чи зв’язку, йдеться в публікації ” “.

Якщо не буде світла

Ось що пропонує аналітик ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” Андрій Андруевич.

По-перше, він радить купити щонайменше десять пачок сухого спирту. За поточними цінами – 300-400 гривень. Його у звичайних умовах використовується для швидкого розпалювання багать, камінів та мангалів.

У сучасних українських реаліях сухий спирт може бути засобом підігріву та швидкого приготування їжі. Він легко запалюється сірником і горить без диму та запаху.

По-друге, щоб не сидіти в темряві, можна придбати великий ліхтар із потужним акумулятором. Коштує він близько 800 гривень, а його заряду вистачить на шість-вісім годин. Також варто запастися сірниками та свічками.

По-третє, варто придбати портативну газову плиту за 1000 гривень та газові балони по 100 гривень. “На одному балоні можна двічі на день приготувати їжу”, – переконує А. Андрусевич.

Також варто мати ліхтарики із запасними батареями для кожного члена сім’ї. Варто зарядити павербанки та телефони. Крім цього, варто придбати адаптер до зарядки в авто та пристрої, які дають можливість заряджати мобільні пристрої від енергії сонця.

Підготуйте авто. Завчасно проведіть техобслуговування, придбайте антифриз та запас палива в каністрах. Майте на увазі, що в умовах тривалих відключень електроенергії автозаправні станції не працюватимуть.

Якщо світла не буде довго, постане питання про збереження продуктів із холодильника. Найпростіший спосіб у приватних будинках або квартирах з балконами – винести продукти на холод. В інших випадках допоможуть термосумки та автохолодильники.

Можете також заморозити контейнери з водою. Вони зберігатимуть в холодильнику потрібну температуру ще кілька годин після відключення світла. Придбайте блочний або сухий лід. Покладіть його у холодильник і морозилку, коли вимкнуть світло. У такий спосіб ще близько чотирьох годин можна зберігати продукти в холодильнику і понад добу – у морозилці.

Якщо не буде газу

“Опалювати одну кімнату у квартирі допоможе біокамін на етанолі, який коштує близько 10 тисяч гривень”, – додає Андрій Андрусевич.
Якщо зникне газопостачання, зникне й опалення у більшості квартир. У такому випадку слід запастися.

-Купіть сухий спирт; туристичний примус, на якому можна готувати їжу.

– Запасіться їжею (як швидкого приготування, так і продуктами, що довго зберігаються: консервація, олія, макарони, крупи, цукор, кава та чай. В пригоді стане швидке харчування (снеки, крекери, каші та супи, які можна залити окропом, енергетичні батончики), овочі. Для дітей підійдуть каші швидкого приготування, пюре у баночках та молочні суміші. Для тварин придбайте корм.

– Складіть аптечку з мінімального набору: знеболювальні, противірусні, жарознижувальні, проти алергії, заспокійливі, ентеросорбенти та медикаменти від проблем зі шлунком, бинти, пластирі, антисептики, вата, одноразові медичні рукавички.

– Знайдіть альтернативу батареям, а саме електрообігрівачі, УФО, вентилятори з теплим повітрям. Це допоможе, якщо буде електроенергія.
-Варто запастися теплим одягом, ковдрами, термобілизною.

-Якщо є каміни, печі, буржуйки чи інші прилади для обігріву, це також врятує ситуацію. Для цього варто запастися дровами, вугілля чи хмизом, але такий вид опалення можливий лише у приватному будинку або в старому фонді, де є печі.

-Для приготування їжі у дворах використовувати можна мангали, печі та буржуйки.

Якщо не буде води

Якщо зникло водопостачання, першочергово необхідно перекрити всі крани.

Також важливо підготувати запаси питної води – з бюветів, колодязів чи пунктів розливу питної води.

Рекомендується вживати та використовувати для приготування їжі бутельовану питну воду, що продається в магазинах.

Варто зробити запас технічної води. Також необхідно подбати про резервуари та посудини для зберігання води, щоб використати під час її підвозу.

Якщо не буде зв’язку

Якщо підключитися до мережі не вийшло, спробуйте ще раз і по можливості виберіть іншого оператора. Якщо зникне зв’язок вашого оператора, потрібно перемкнутися на іншого.

Щоб скористатися функцією, необхідно відімкнути автовибір мережі й вибрати відповідну вручну – Vodafone UA, UA Kyivstar, lifecell, 3Mob.

– на Android: Налаштування → Мобільна мережа (або Підключення) → Оператор → Вимкніть “Вибрати автоматично” → Оберіть іншу мережу з вищезгаданих.

– на iOS: Параметри → Стільникові дані → Вибір мережі → Вимкніть “Вибрати автоматично”Оберіть іншу мережу з вищезгаданих.

Якщо зникне зв’язок всіх операторів, варто мати вдома радіо та додаткові батарейки до нього. По радіо транслюються важливі сповіщення, які можуть інформувати про ситуацію в країні та місті.

Також радіо може бути доступне і на вашому смартфоні. Не всі моделі підтримують цю функцію, але якщо вона у вас є, варто подбати про провідні навушники, адже вони слугують антеною.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.