Новини

«Це немала сума»: у школах Чернівців ціни на обіди зросли на 20% в порівнянні з минулим роком

Ціна обіду в школах міста цьогоріч підвищилася на 10 гривень та вартує 60-70. Нещодавно це питання навіть обговорювали у міській раді.

Проте управління освіти міської ради з цим вдіяти нічого не може, пише molbuk.ua.

“Ми розуміємо, що ціни зависокі, але ми не можемо вплинути на ринок та на ціну, яку пропонують підприємці, що годують дітей у школах. Ми моніторимо їх, можемо обговорити з ними, але в умовах ринкової економіки ціну формують тільки попит і пропозиція”, – зазначили в управлінні.

“Ціна залежить від економічної ситуації”

Для пільгових категорій ціна за обід така: 1-4 класи – 35,06 грн, 5-9 класи – 42,59 грн, 9-11 класи – 48,25 грн. Це меню на осінній період, а на зимовий, говорять в управлінні, буде дорожче. Щодо груп продовженого дня, то кожен заклад освіти складає сам меню. В середньому ціна обіду – 60 грн. Де немає першої страви – 50 грн. Для пільговиків ціна незмінна, і її затверджує виконком міськради, а для груп продовженого дня ціну регулюють школи та підприємці.

“Коли йдеться про зміну меню чи ціни для обідів пільгової категорії, ні управління, ні сам заклад, їх змінювати не можуть. Ціни та меню для груп продовженого дня заклади можуть змінювати. Управління освіти не може регулювати ціни. Ціна залежить від економічної ситуації”, – кажуть в управлінні освіти.

Не всіх батьків влаштовує такий стан справ, але й мало хто бере комплексні обіди, адже немає сенсу переплачувати, якщо дитина не їсть.

“В середньому я витрачаю на шкільні обіди 50 гривень на день. Усе залежить від того, що мої діти беруть їсти: котлету з макаронами чи відбивну з кашею. Враховуючи проїзд у громадському транспорті, це вже недорого. Та й обіди добротні, діти наїдаються”, – каже пані Ірина, матір дітей – учнів 6 та 8 класів.

“Зі слів дітей, у нашій школі харчування покращилось, адже змінився підрядник. У мене дитина не бере повний комплексний обід, який коштує 60 гривень. Бере те, що хоче”, – зазначає пані Тетяна, дитина якої ходить у 6 клас.

“Мене не все влаштовує. Для молодших класів замовляють комплексні обіди, які вартують 60 гривень, але я точно знаю, що моя дитина не буде їсти перше, тоді чому я маю платити повну суму?” – говорить пані Людмила, діти якої ходять у 3 та 8 класи.

Обіди пільговиків оплачує держава

За словами директорки ліцею №19 імені Ольги Кобилянської Уляни Легусової, ціна на обіди зросла, адже в період війни дорожчає все.

“Звичайно, що ціна зараз вища, ніж минулими роками, адже продукти та всі інші послуги дорожчають. Єдина відмінність у тому, що зараз ціна обіду для початкової школи нижча, ніж для старшої, адже там більші порції. Раніше було однаково. У нашій школі закладена гранична ціна обіду: 35 гривень – для початкової та 48 – для старшої, але підприємець може робити націнку. Наприклад, обід по 50 чи 70 гривень. Звичайно, це немала сума. Минулого року, звісно, було дешевше, але й до 50 гривень доходило теж”, – зазначає директорка.

Як каже пані Уляна, діти можуть і не брати комплексний обід, а лише те, що хочуть. Тоді сума буде меншою.

“Для дітей пільгових категорій обіди оплачує держава. Якщо дитина харчується за власний кошт і не має ніяких пільг, то вона може й не купувати весь комплексний обід, а може обрати собі, що захоче. Тут вже можна обирати на будь-яку суму. Також у нас є постійний вибір – по два-три види каш, салатів, м’ясного”, – зазначає У. Легусова.

Як каже освітянка, скарги від батьків були, але школа до цього не має стосунку і не може вплинути на ціну.

“Батьки, буває, скаржаться, але говорять більше про хлібобулочні вироби, бо вони теж подорожчали. Проблема в тому, що діти швидше візьмуть якусь булочку чи піцу, а не борщ чи суп. Зрозуміло, що це не дешево. Але тут вже ціну встановлює підприємець, і він має право націнки. Школа ніяк не може впливати на ціну, а лише на тендерну процедуру. Коли ми готуємо договір з ним, то можемо вказувати свої вимоги, але граничну вартість обідів встановлює виконком”, – каже директорка.

Загалом же діти в їдальню ходять і харчуються.

“Є такі, що не харчуються в шкільній їдальні, а беруть, наприклад, з собою їжу. Багато пільговиків у нас, переселенців тільки близько 100. У цілому ж більшість дітей ходить в їдальню. Магазинів поряд зі школою також вистачає, але ми з батьками домовились, щоб мінімізувати походи дітей у магазини, бо там вони здебільшого купують не дуже корисне: каву, швидкоїжу тощо”, – каже пані Уляна.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.