Новини

На Буковині інфарктів стає дедалі більше: медики зафіксували невтішну статистику

На Буковині суттєво зросла кількість хворих із гострим інфарктом міокарда. Лікарі кажуть, що на це вплинула стресова ситуація через війну.
Відбулося збільшення на 39 відсотків

Про це molbuk.ua розповіла генеральна директорка Чернівецького кардіоцентру Ірина Маковійчук.

“Ми порівняли аналогічні періоди минулого року і цього року, та маємо сумну статистику. Пацієнтів із гострим інфарктом міокарда за дев’ять місяців минулого року у кардіоцентрі було проліковано 523 особи, а за такий самий період нинішнього року – уже 852. Відбулося збільшення випадків на 39 відсотків, і це дуже суттєві цифри. Такої тенденції впродовж останніх років ми не спостерігали. Був незначний приріст захворюваності, але це пов’язували з покращенням діагностики, більш своєчасним зверненням пацієнтів. А от такий значний ріст ми помітили саме цього року”, – зазначила Ірина Маковійчук.

Одним із чинників, який до цього призвів, медики називають стресові ситуації через війну в країні. Крім того, в області зросла кількість населення через переселенців.

“Серед переселенців є багато осіб, які надходять із гострим інфарктом міокарда, яким ми надаємо допомогу. Кардіоцентр – єдиний медичний заклад в області, який законтрактований із НСЗУ на допомогу пацієнтам з гострим інфарктом міокард”, – каже лікарка.

У кардіоцентрі надають допомогу за усіма необхідними протоколами.

“Коли людина із гострим інфарктом потрапляє до нас, проводиться ургентна коронарографія з подальшою реабілітацією цих пацієнтів. Ми використовуємо ці методики з 2018 року, відколи в лікарні був встановлений за державні кошти сучасний ангіограф. Кількість хворих, яким було встановлено стент при гострому інфаркті міокарда, збільшилася на 47 відсотків, порівняно з минулим роком”, – пояснює Ірина Маковійчук.

У кардіоцентрі оновили відділення для допомоги хворим на інфаркт міокарда. Встановили сучасне потужне обладнання, облаштували більше ліжок. Це відділення завжди заповнене.

Медики наголошують, що у випадку інфаркту дуже важливо вчасно надати медичну допомогу. Найнебезпечніший симптом – інтенсивний біль у грудях.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.