Новини

«А потім будуть казати, що їх чомусь збило авто»: у Чернівцях масово порушують правила їзди на електросамокатах

У Чернівцях очевидці фіксують масові порушення правил користування електросамокатами.

Про це повідомляють у фб-спільноті СтопХамБуковина, пише molbuk.ua

Зокрема, чоловік, який їхав у таксі, на вулиці Федьковича у Чернівцях сфотографував двох підлітків, які мчали вдвох на електросамокаті перед автомобілем просто по дорозі.

“Вулиця Федьковича, ці шумахери неслися перед таксі, в якому я їхав. Поки дістав телефон, перемістилися на тротуар. Але це справу не змінює, вони створили загрозу власному здоров’ю та трафіку на дорозі”, – зазначив Володимир Сошніков, додавши фото.

Іншу небезпечну ситуацію зафіксував водій Анатолій Зеленський. Він зняв на відео, як вулицею Головною, поблизу автовокзалу, несуться на електросамокатах четверо юнаків. При цьому вони їдуть дорогою поруч із автомобілями, незважаючи на жвавий трафік на цій ділянці.

“Може, хтось впізнає своїх шумахерів, бо потім будуть казати: “Мамо, я їхав на електросамокаті, а мене чомусь збив автомобіль”, – підписав відео автор.

У коментарях люди дописувачі діляться своїми історіями “зустрічі” з горе-кермувальниками електросамокатів:

“От такі три д*біла на проспекті взагалі на червоний пролітали. І також їм було байдуже. А потім будуть розказувати, що збили дитину, збираємо на лікування”, – зауважують коментатори, а також радять звернутися зі скаргою до компанії, яка надає послуги оренди самокатів.

У Чернівцях часто трапляються “пригоди” з електросамокатами. До прикладу, на початку осені сфотографували, як у центрі Чернівців чоловік катався на електросамокаті відразу з двома малими дітьми.

А нещодавно двоє молодиків на електросамокаті збили з ніг перехожу.

Також їх часто знаходять викинутими у смітники, на узбіччя або ж зламаними. А ще їх люблять цупити, щоби прокататися задарма.

Правила пересування на електросамокаті

Включайтеся у процес “на всі сто”

Керуючи електросамокатом потрібно бути максимально уважним. Перед початком руху важливо оцінити ситуацію на дорозі та переконатися, що рушити з місця буде безпечно для себе та оточуючих. Музика в навушниках відволікає водія самоката, а отже не вдягайте їх у дорогу. Не можна користуватися і мобільним телефоном під час пересування на електросамокаті.

Не нехтуйте екіпіровкою

Одяг взуття та екіпіровка також мають значення. Одяг має бути комфортним, а взуття зручним та мати пласку підошву. Не нехтуйте й екіпіровкою. Шолом, наколінники, та налокотники можуть вберегти від серйозних травм в ситуації, коли сталося падіння. До того ж, коли людина падає, вона інстинктивно витягує руки вперед. Тому, щоб захистити долоні можна вдягнути рукавички.
Яскравий одяг та світовідбиваючі нашивки зроблять водія електросамоката видимим на дорозі навіть у сутінках та під дощем, хоча в таких умовах краще утриматися від подорожі.

Дотримуйтесь правил експлуатації електросамоката

Електросамокат розрахований на одну людину, на ньому не можна кататися удвох. Це підвищує ризик впасти і обом отримати травми. З цієї ж причини не ставайте на електросамокат разом з дитиною.
Керуйте самокатом лише у тверезому стані. Дорога – не арена цирку. Не можна з’їжджати на самокаті по сходах, на швидкості стрибати з тротуарів, робити ризиковані трюки.

Відповідальне ставлення до електросамокатів дає змогу продовжити термін їх експлуатації. Проте інколи трапляються випадки, коли користувач пошкоджує транспортний засіб. Але до відповідальності притягаються лише ті особи, які навмисне пошкодили електросамокат. Більшість користувачів сервісу дбають про електросамокати, тож з моменту запуску сервісу у Чернівцях було пошкоджено менше 1 відсотка самокатів.

Стежте за швидкістю

Якщо ви новачок, то перед початком руху в додатку варто обрати спеціальний режим с обмеженням швидкості для початківців.
Рухайтесь з помірною швидкістю. Знижуйте швидкість перед перехрестями, у людних місцях, перед закритими поворотами. Перетинати перехрестя потрібно пішки, отже зійдіть з самоката і ведіть його у руках. Будьте уважними та зменшуйте швидкість, коли бачите дітей та собак, оскільки іноді їхні дії можуть бути непередбачуваними.

Паркуйте самокат правильно

Паркувати електросамокат потрібно так, щоб він не заважав пішоходам, автомобілям та громадському транспорту. Тому не можна залишати самокат посеред тротуару на проїзній частині, зупинці громадського транспорту. Краще припаркувати його на спеціально відведених для цього місцях або велопарковках. Так його легко буде знайти наступному користувачу, і він нікому не заважатиме.

Коли краще утриматися від поїздки

Бувають ситуації коли заради власного захисту та безпеки інших людей краще відмовитися від поїздки. Однією з таких ситуацій є момент, коли ви погано себе почуваєте або захворіли. На дорозі потрібно бути пильним, а під час хвороби рівень уваги знижується.
Крім того, краще не виїжджати у дорогу за поганих погодних умов, під час дощу та туману, в ожеледицю.

Електросамокат – чудовий вид транспорту, швидкий та маневрений. Він став не лише засобом розваги, але й зручним способом пересування по місту. Якщо дотримуватися правил безпеки, то поїздка на ньому стане справжньою насолодою.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.