Новини

В Україні зміняться правила отримання посвідчення водія: що нового

В Україні з 24 липня запрацюють нові правила отримання посвідчення водія. Вони стосуватимуться навчання в автошколі. Зокрема, якщо раніше там навчали два місяці, після чого було одразу два іспити, то тепер процес буде розбитий на два місячні етапи: теорію та практику.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Зазначається: іспити проводитимуться після проходження кожного етапу.

“Теоретичний іспит залишається незмінним: людина має 20 хвилин, аби відповісти на 20 питань. Можна зробити не більше двох помилок”, – йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується: теоретичне посвідчення буде чинним рік. Протягом цього часу можна буде звернутись до автошколи для практичної підготовки. “І коли вже буде отримано свідоцтво про практичне навчання, таке посвідчення діятиме два роки”, – йдеться у матеріалі.

Водночас Європейський парламент ухвалив рішення, яке визнає чинними українські посвідчення водія на території ЄС. Але це стосується лише українців, які виїхали до країн ЄС, рятуючись від російської військової агресії та отримали статус тимчасового захисту.

За ним, українці, які перемістились до країн ЄС від російської воєнної агресії і отримали статус тимчасового захисту, зможуть продовжувати користуватися українськими водійськими посвідченнями, не обмінюючи їх на документи ЄС або складати новий іспит на водіння в країні перебування, поки вони мають вказаний тимчасовий захист.

Рішення також передбачає, що у разі втрати або викрадення посвідчення, країни ЄС зможуть видати нові європейські документи після перевірки в українських органах влади того, що відповідна особа має дійсне українське водійське посвідчення і вона надає довідку, яка підтверджує її розумову та фізичну придатність керувати транспортним засобом.

Крім того, за певних умов українські біженці, які працювали водіями автобусів чи вантажівок, зможуть підтвердити в ЄС їхні сертифікати професійної придатності, видані в Україні, після проходження короткого курсу навчання та складання іспиту. Це дозволить їм працювати в ЄС на період тимчасового захисту та полегшить експорт українських товарів.

Як повідомлялося, з кінця березня для обміну або відновлення посвідчення водія більше не потрібна медична довідка. Тепер не потрібно шукати медичні заклади, щоб проходити огляд лікарів.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.