Новини

Колишня вчителька історії очолила артилерійський підрозділ ЗСУ

Колишня вчителька історії з Житомирщини, а нині – лейтенантка ЗСУ Любов Плаксюк стала першою жінкою в історії української армії, яка очолила артилерійський підрозділ.

Про це розповіли на сторінці Міністерства оборони в Facebook.

До 2016-го військова працювала вчителькою історії, але потім вирішила долучитися до лав ЗСУ. Любов пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління, однак все кардинально змінилось, коли вона побачила роботу 152-мм САУ.

“Коли я побачила “Гіацинт-С” і вперше проїхалася на машині, від гуркоту якої перехоплює дух, зрозуміла, це – моє!”, – розповідає військова.

Відтоді весь вільний час Плаксюк вивчала роботу номерів розрахунку, читала відповідну літературу, вивчала конструкцію артустановок, а у 2019-му зробила перший постріл з гармати на полігоні.

Ранок 24 лютого 2024-го лейтенантка зустріла на східному напрямку на посаді командирки батареї самохідного артдивізіону.

“Якщо потрібно ціль “подавити”, аби вона не змогла працювати, достатньо влучити снарядом від гармати “Гіацинт-С” у радіусі 50 метрів. Якщо ж стоїть завдання ціль знищити, потрібна інша точність влучання… Артилерія – дуже складна наука, вивчення якої ніколи не зупиняється”, – каже Любов Плаксюк.

Завдяки вмінням офіцера миттєво реагувати на зміну обстановки, приймати оптимальні рішення, швидко рахувати установки для стрільби та вираховувати поправки для ведення вогню – російські війська несуть жахливі втрати в техніці і живій силі під вогнем артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.