Новини

19 травня відзначаємо Всесвітній день вишиванки: програма заходів у Чернівцях

У четвер, 19 травня, відзначатимуть Всесвітній день вишиванки – свята, яке народилося у Чернівцях.

Організатори уже опублікували програму заходів.

Організатори Дня вишиванки зазначають, що за 16 років існування свята не скасовували його жодного разу – ані в 2014-2015 роках, ані під час епідемії коронавірусу.

“Бути цьому красивому і улюбленому мільйонами українців Дню і під час повномасштабної російської антиукраїнської війни.
Адже сьогодні наш народ захищає не лише фізичні кордони України, а й духовно-культурні. Вишиванка є духовною бронею українців. Вишита сорочка була, є та буде символом нашої ідентичності, віри, надії, любові, боротьби, а головне – перемоги. Перемоги над злом, яке, трансформуючись з російської імперії в період радянської окупації, а згодом – в рф, не змінило своєї сутності. І навіть навпаки – наростило ядерну ненависть до всього українського – від книги до школи, від дитячої вишиваночки до пологового будинку, від маленького села до людного мегаполісу”, – йдеться на сторінці організаторів.

Отож, у четвер, 19 травня, усіх запрошують йти на роботу, прогулянку, заняття тощо у вишиванках, аби підтримати свято.

Програма заходів:

9.00 – Акція “Народжені у вишиванках”

12.00 – відкриття свята. Презентація відтвореної вишитої сорочки Степана Бандери у рамках проєкту Тетяни Зез “Вишивка в одязі видатних українців”. ВІдкриття виставки “Віра – зброя” – сучасний іконопис на ящиках з-під патронів вінницького художника Володимира Кравчука. Музей Української Вишиванки.

16.00 – музичний лекторій “Вкрадені/повернуті пісні”. Росія в різні періоди історії нахабно крала українську музику та пісні, привласнювала здобутки нашої культурної спадщини. Настав час повертати своє. За участі Діани Польової та Майка Кауфмана-Портнікова. Сквер Дня вишиванки.

17.00 – пісні українських перемог. За участі відомих українських артистів. Сквер Дня вишиванки.

19.00 – безкоштовний показ фільму “Спадок нації”. За участі творчої команди стрічки. Культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.