Новини

Без стратегічної перемоги: чому наступ РФ на Донбас не буде успішним — пояснюють американські експерти

Експерти з американського Інституту з вивчення війни сумніваються в успіху нового масштабного наступу Росії на Донбас.

Про це йдеться у звіті за 18 квітня на сайті цієї організації.

У ньому сказано, що в цей день російські війська розпочали нову фазу широкомасштабних наступальних операцій на сході України, імовірно, з метою повного захоплення Донецької та Луганської областей.

“Навряд чи російський наступ буде успішніший за попередні”

Експерти нагадують, що РФ концентрувала підкріплення, як нові частини, так і раніше постраждалі в бойових діях на північному сході України, у напрямку Донбасу протягом кількох тижнів. 18 квітня вони провели великомасштабні штурми Рубіжного, Попасної та Мар’їнки за потужної артилерійської підтримки. До цього російські війська проводили лише локальні атаки та обстріли вздовж лінії зіткнення. Зазначається, що армія РФ не домоглася якихось великих територіальних завоювань на час публікації.

“Російський наступ на сході навряд чи буде значно успішнішим, ніж попередні російські наступи, але російські сили можуть виснажити українських захисників або досягти обмежених успіхів”, — сказано у публікації Інституту з вивчення війни. Експерти звертають увагу на те, що війська РФ “не взяли оперативну паузу, яка, імовірно, була потрібна для відновлення та належної інтеграції постраждалих підрозділів, виведених з північного сходу України, в операції на сході України”.

Згідно з попередньою оцінкою американських експертів, російські частини, виведені з-під Києва, які вирушають воювати на Донбас, у найкращому разі були доукомплектовані солдатами з інших постраждалих частин, і в російських збройних силах майже немає згуртованих частин, які раніше не направлялися до України.

На їхню думку, часті повідомлення про катастрофічно низький моральний дух росіян і проблеми з логістикою, що тривають, вказують на те, що ефективна бойова сила російських підрозділів на сході України становить лише частину їх заявленої чисельності у складі батальйонних тактичних груп (БТГ).

І хоча російські сили зможуть “потріпати” позиції українських військових на сході країни за рахунок сильної концентрації вогневої потужності та величезної чисельності, імовірно, це коштуватиме дорого.

“Проте раптовий і драматичний успіх росіян у наступі залишається дуже малоймовірним, а українські тактичні втрати не означають кінець кампанії на сході України, не кажучи вже про війну загалом”, — підсумовують експерти.

Зростання небажання солдатів РФ воювати

У звіті наголошується, що російська влада стикається зі зростаючим небажанням воювати як серед призовників, так і серед контрактників. 18 квітня Генштаб України повідомив, що російські війська розпочали формування додаткових частин у Ростові та Криму для формування “другого ешелону” до 24 квітня, щоб зайняти адміністративні будівлі та важливі інфраструктурні об’єкти на окупованій території України.

Головне управління військової розвідки (ГУР) України повідомило 18 квітня, що кількість російських військовослужбовців, які відмовляються брати участь у бойових діях, збільшується. Серед них опинилися 60−70% контрактників 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії – основного російського військового угруповання на сході України. У ГУР заявили, що російська влада погрожує сім’ям військовослужбовців, які відмовляються воювати, і робить постійні позначки про кримінальні записи щодо цих військовослужбовців.

Нестача високоточної зброї, щоб обірвати постачання Україні із Заходу
Після ракетного удару по Львову, внаслідок якого загинули мирні жителі, Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська знищили логістичний центр у Львові, який використовувався для зберігання зброї, яка прибуває до України із США та Європейського Союзу. На думку експертів, РФ прагне зірвати постачання західної допомоги українським військовим, але, імовірно, їм не вистачає великої кількості високоточної зброї, необхідної для частих ударів по цих цілях на заході України.

Маріуполь ще не завойований

“Російські сили продовжували штурмувати українських захисників на сталеливарному заводі Азовсталь але за останні 24 години не домоглися жодних успіхів, які можна перевірити”, — сказано у звіті.

При цьому російські стратегічні бомбардувальники Ту-22М3, інші літаки та важка артилерія продовжували обстрілювати українські оборонні позиції довкола заводу Азовсталь. Командир української 36-ї бригади морської піхоти, що знаходиться в Маріуполі, звернувся до США та ЄС із проханням надати українським силам додаткове важке озброєння, заявивши, що “Ми готові боротися до останньої краплі крові, але ми повинні знати, що світ зробив для цього все можливе”.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що російські сили не окреслили обіцяні “безпечні коридори виходу”, через які, за їхньою вимогою, українські сили мали покинути Маріуполь, і що російські ультиматум, імовірно, був пасткою для українських бійців.

Офіційний представник Міноборони України Олександр Мотузяник заявив 18 квітня, що українські сили у Маріуполі успішно сковують російські сили, що дає можливість українським військам вести наступальні дії в інших місцях. 18 квітня українські військові джерела опублікували кадри проведення обмежених контратак українськими військами біля заводу Азовсталь. На думку експертів, російські війська, швидше за все, найближчими днями знищать будь-які ізольовані українські сили, що діють у Маріуполі поза заводом Азовсталь.

Наступальні операції РФ на сході України

Президент України Володимир Зеленський, Генеральний штаб України та секретар Ради національної безпеки та оборони України заявили, що російські сили розпочали масштабні наступальні операції на сході України 18 квітня. Сили РФ зосередилися на Попасній, Рубіжному та Мар’їнці. Губернатор Луганської області Сергій Гайдай заявив, що російські війська захопили Кремінну, на північний захід від Рубіжного, але не досягли якихось значних успіхів на інших ділянках фронту. На кадрах із соціальних мереж можна побачити запеклі бої у Рубіжному та Попасній. Російські війська завдали масованих авіаційних та артилерійських ударів вздовж лінії зіткнення.

“Російські сили, можливо, зможуть просуватися вперед на сході України, розділивши українські сили на багатьох невеликих напрямках наступу, але російські наступальні операції навряд чи будуть значно успішнішими, ніж невдалі операції навколо Києва”, — вважають експерти.

Ситуація під Харковом та Ізюмом

17−18 квітня українські війська продовжили успішний контрнаступ на південний схід від Харкова, звільнивши кілька невеликих населених пунктів, зокрема Базаліївку, Леб’яже та Кутузівку і заявили, що відбили кілька невказаних сіл неподалік від Ізюму. Цей український наступ, швидше за все, змусить російські війська перемістити частину бойової сили, призначеної для Ізюмського напрямку, що застопорився, для захисту, але навряд чи створить загрозу для російської наземної лінії зв’язку (GLOC) з Ізюмом найближчими днями, припускають в Інституті з вивчення війни.

При цьому українські сили вже контролювали елементи траси М03, перешкоджаючи прямому руху російських військ з околиць Харкова до Ізюму.

Інститут вивчення війни задокументував російські сили, у тому числі велику російську колону, помічену Maxar Technologies 8 квітня, яка прямувала до Ізюму з використанням GLOC, що простягається від головного російського центру логістики та зв’язку у російському Білгороді прямо на південний схід в Україну через Великий Бурлук. та Куп’янськ, перш ніж досягти передових позицій в Ізюмі. Щоб розірвати цю лінію зв’язку, українським військам треба захопити та утримувати Великий Бурлук, приблизно за 45 км від їхніх нинішніх передових позицій у Базаліївці. Українські сили можуть провести такий наступ протягом кількох днів або тижнів, але російські сили на схід від Харкова навряд чи відступлять так швидко, як це сталося під час остаточного виведення військ з-під Києва та з північного сходу України.

Російські сили також мають вторинний GLOC з Валуйок, в Росії прямо на південь через Куп’янськ в Ізюм. 6 квітня Генштаб України повідомив, що російські війська почали використовувати залізницю Валуйки-Куп’янськ для посилення Ізюму, а кілька російських частин, що воюють в Ізюмі (у тому числі 252-й мотострілецький полк, 752-й мотострілецький полк та 237-й танковий полк), постійно базуються безпосередньо у Валуйках або поряд з ними.

Російські сили зможуть використати цей GLOC для посилення операцій навколо Ізюма, навіть якщо українські сили захоплять Великий Бурлук найближчими днями, впевнені експерти. Українська контратака може успішно змусити російські сили передислокувати деякі підрозділи, призначені для Ізюмського напрямку, але навряд чи повністю зруйнує російські шляхи сполучення та підкріплення у найближчий тиждень.

У районі Херсона та Сум — без значних змін

За даними Інституту з вивчення війни, бої тривали в Олександрівці, на захід від Херсона, без серйозних територіальних змін. Командування Повітряно-десантних військ України заявило, що українська 80-та бригада ВДВ захопила кілька сіл на миколаївському напрямку, але Інститут вивчення війни не може підтвердити цю заяву.

У Сумах та на північному сході України за 24 години, що передували публікації звіту, істотних змін не відбулося. Експерти називають метою Росії на цьому напрямі “вивести бойові сили в хорошому стані для передислокації на схід України”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.