Новини

Лорак втекла в ОАЕ, Яремчук записала пісню, а Гросу годує переселенців: як зірки з Буковини проявили себе під час війни

В Україні створили список артистів, блогерів та політиків, які пропагують або “мовчки підтримують” війну – theylovewar.com. Керує проєктом український блогер та продюсер Петро Заставний, а над поповненням переліку працює Марина Сікорська.

У списку містяться переважно представники Росії, однак є й чимало українців, які або живуть і працюють на території країни-агресора, або живуть в Україні, але мають проросійську позицію чи публічно не висловлюються на тему війни. Перелік поділено на три частини: артисти, influencers, політичні діячі.

Серед артистів українського походження до списку потрапили Ані Лорак, Світлана Лобода, Таїсія Повалій, Анна Сєдокова, Регіна Тодоренко, Анна Asti, а також Олександр Ревва, уродженець Донецька, який багато років живе в Росії, тощо.

А якою є позиція щодо війни в Україні у артистів та інших зірок шоу-бізнесу з Буковини? Редакція molbuk.ua зібрала інформацію.

Ані Лорак:

Усі 8 років, відколи в Україні триває війна, Ані Лорак виступає у Росії. Коли ж розпочалася відкрита путінська агресія 24 лютого, Ані Лорак обійшлася лише картинкою з написом “Нет войне” у соцмережі. Висловилася лише на початку березня. Співачка закликала зупинити війну.

“Мої улюблені брати і сестри! В Україні йде війна! Війна вбивча і руйнівна, кожен день гинуть мирні люди і що найстрашніше – діти! Я українка, я мати, мої близькі зараз в Україні під обстрілами, як і мільйони українців. Моє серце зараз з кожним з тих, хто страждає від цього жаху! Я благаю зупинити цю безглузду, нікому не потрібну війну”, – сказала Лорак.

При цьому вона не згадала ні Росію, ні президента РФ Володимира Путіна, який направив свої війська в Україну.

Потім співачка “зникла з радарів”. Другого березня у неї був запланований концерт у Санкт-Петербурзі, але Ані Лорак його відмінила. Після цього будь-які публікації на сторінці в Instagram припинилися, співачка-перебіжчиця вибрала тактику мовчанки.
Все ж шанувальникам вдалося вичислити за метаданими її акаунту, що співачка зараз знаходиться в ОАЕ.

Нещодавно рішенням виконкому вилучили зірку Ані Лорак на Алеї слави у Чернівцях.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради звернувся до президента з проханням позбавити Ані Лорак звання народної артистки України. Цю ініціативу підтримав міністр культури Олександр Ткаченко.

Водночас, на відміну від своєї колишньої, ексчоловік Лорак Мурат Налчаджіоглу не приховує своєї підтримки українському народу.

В особистому акаунті в Інстаграм він опублікував світлину із коробками, де знаходяться вода, ліки та провізія. Компанія турецького бізнесмена, яка раніше продавала на території України косметику та засоби догляду за шкірою, зараз допомагає чим може.

Василь Герелло

Василь Герелло нещодавно виступив на мітинзі-концерті у “Лужниках”, присвяченого окупації Криму Росією. Після цього його зірку демонтували та рішенням виконкому офіційно вилучили з Алеї слави у Чернівцях.

Народний артист РФ родом із села Васловівці колишнього Заставнівського району. Наразі проживає зі своєю сім’єю в Санкт-Петербурзі та активно гастролює Росією.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради звернувся до президента з проханням позбавити Василя Герелла звання народного артиста України. Цю ініціативу підтримав міністр культури Олександр Ткаченко.

У рідному селі артиста Васловівці вже соромляться, що Герелло – їхній земляк та вважають його зрадником. Кажуть, не приїхав на похорон ні матері, ні батька.

Софія Ротару

Співачка завжди змагалась за першість з російськими знаменитостями, навіть нові концертні програми презентувала у Кремлівському палаці. Відтак, після подій 2014 року Софія Ротару не стала відмовлятись від російських гонорарів у десятки тисяч євро.

На пару з гастролеркою Вірою Брежнєвою вона вітала росіян з Новим роком і Днем захисника в Москві.

Без докорів сумління Ротару прийняла найпрестижнішу музичну нагороду Росії – “Золотий грамофон”. Церемонія вручення премії відбулась у Державному Кремлівському палаці в листопаді 2017 року.

Була незмінною гостею російського фестивалю “Пісня року”, від участі в якому відмовилась лише 2018 року. Щоправда, не через патріотичну позицію, а через страх провокацій у зв’язку з впровадженням воєнного стану. Разом з тим співачка активно виступала на приватних вечірках перед російськими олігархами.

Софія Ротару вперто відмовлялась спілкуватися з журналістами на тему українсько-російських відносин. “Кожен з нас хоче, щоб настав мир, і я цього бажаю”, – заявляла зірка 2015 року. Нейтралітет артистка вдавала до листопада 2019 року, поки її концертний директор не повідомив: вона ніколи не допомагала українським військовим.

Ротару відреагувала на повномасштабне вторгнення російських військ в Україну лише на п’ятий день – незадовго до того, як у мережу почали активно зливати номери телефонів російських та українських артистів, які не коментують ситуацію або підтримують режим Путіна.

Виконавиця написала, що “російські ракети вбивають мирних жителів та руйнують міста України”. За словами Ротару, наразі вона перебуває у Києві та з болем у серці спостерігає за подіями, які відбуваються в країні.

“Незалежність і свобода коштують дорого – це правда, але невже вони варті того, щоб російські ракети знищували мирних жителів, дітей та руйнували міста України. Ці факти розривають моє серце на шматки! Я у Києві! Молюся за наших захисників та мир в Україні! Пишу цей текст, а мої руки тремтять. Тремтять, бо в Україні йдуть жорстокі бої. Сил нам усім та миру!” – написала Ротару.

Також відомо, що на кордоні з Молдовою на початку березня затримали групу з 8 чоловіків призовного віку. Вони намагалися незаконно перетнути кордон. Серед них – син та внук Софії Ротару.

DaKooka

Катерина Єременко, відома за сценічним псевдонімом daKooka — співачка родом із Чернівців. Після початку у 2014 році російсько-української війни продовжила створювати російськомовні пісні та виступати у Росії. Згодом музичний журналіст і редактор журналу “Слух” Данило Панімаш заявляв, що хоча Єременко й потрапила у 2017 році в опалу в Україні закономірно через концерти в Росії, однак “ця опала її не збентежила, і вона продовжує виступати в РФ”.

У 2017 році видання Галицький кореспондент внесла Єременко до переліку “10 українських зірок, які проміняли Батьківщину на російські рублі”.

T-Fest

Репер T-Fest, він же Кирило Незборецький із Чернівців, кілька років тому підписав контракт із продюсерським центром Gazgolder, яке знаходиться у Москві. Він став першим репером з України, з яким ця компанія уклала контракт.

Проте він розірвав контракт з лейблом Gazgolder та покинув Росію. Зі слів зірки, він зробив це ще до початку повномаштабної війни. Своїм фанатам з країни-окупанта артист порадив не дивуватися, що концерти в Російській Федерації скасовані, а замість цього подивитися на наслідки “порятунку” Путіна в Харкові.

Відповідний допис з’явився на сторінці знаменитості в Instagram. За добу він набрав майже 125 тисяч лайків та багато схвальних коментарів. На питання, яку позицію щодо війни в Україні займає репер, він відповів: “Я – українець. Яка може бути моя позиція? Я за Україну. В нас йде війна. Кожен день ракети х*ярять по мирним людям”.

Аліна Гросу

Українська співачка з Чернівців Аліна Гросу не залишається осторонь війни: артистка допомагає біженцям на заході України, і готує для них їжу. Так, Гросу, яка незадовго до початку війни разом зі своїм коханим, російським актором Романом Полянським, знаходилася у будинку її батьків у Чернівцях, схоже, досі там лишається. І начебто навіть допомагає українцям у цей тяжкий час.

Зокрема знаменитість готує їжу для біженців, які опинилися на Західній Україні. Раніше Аліна вже показувала, як готує вареники, а цього разу у меню знаменитості були голубці.

Примітно, що сам Полянський, на відміну від своєї коханої, вважає за краще зберігати мовчання, і не висловлюється про напад на Україну Росії.

Марічка Яремчук

Донька легендарного Назарія Яремчука співачка Марія Яремчук після кількарічного мовчання випустила пісню, яку присвятила українським воїнам.

Також вона дала низку інтерв’ю, в яких зазначила, що зараз українці складають іспит із історії. І визначитися зі своєю позицією стосовно росії мають навіть ті, хто не зробив цього в 2014-му році. Вона розповіла, що після участі в Євробаченні їй надходило чимало запрошень виступити в Росії, але після початку війни у 2014-му році це для неї стало неможливим. Також Яремчук різко розкритикувала Ані Лорак за її позицію.

“Банально сказати: “Нет войне” – ще гірше, ніж не сказати нічого, мені здається”, – заявила Яремчук.

Катерина Бужинська

Українська співачка Катерина Бужинська родом із Чернівців у своєму Instagram часто пише про війну. Зокрема, вона закликала негайно зупинити війну в Україні. Артистка звернулась до росіян та попросила їх виходити на мітинги.

“Прокиньтеся! Не мовчіть! Сьомий день в Україні йде війна. Російська армія вбиває мирних жителів, бомбардує і знищує наші будинки і міста! Ллється кров… Це жахливий злочин! Російські матері зупиніть ваших синів! Не пускайте їх на війну в Україну! Вимагайте припинити це пекло! Ні війні! Україна переможе, хочете ви цього чи ні! Бог на нашому боці! Для нас це визвольна війна, за нашу землю і народ, а не “операція” як кажуть вам! Не будьте сліпі!”, – звернулась до росіян співачка.

Також Бужинська показала, як тяжко переживають війну її діти. Вона опублікувала відео, на якому заплакані двійнята просять зупинити військові дії в Україні.

Окрім того, Бужинська бере участь у мітингах та концертах у Болгарії на підтримку України.

Іво Бобул

Народний артист України Іво Бобул на своїх сторінках у соцмережах висловлює постійну підтримку Україні та проклинає Путіна. Також зазначає, що допомагає українським військовим. А ще підтримує бововий дух населення піснями про Україну у власному виконанні.

“24 лютого змінило все моє життя. Війна – страшне слово. Гинуть люди, діти, міста зрівняні з землею. Але не дивлячись на це, ми обов’язково вистоїмо. Українці – сильна нація. Я знаходжусь в Києві з першого дня війни. Я бачу все, що твориться в моїй державі. Да будь ти проклятий, путін! Перемога буде за нами, я вірю в це! Слава Україні! Слава нашим військам! Низький уклін всьому народу України!”, – прокоментував Іво Васильович на своїй сторінці.

Дует “Скриня”

Дует заслужених артистів України Марії і Володимира Лобураків активно реагує на події в Україні. З першого дня війни артисти розміщують на своїх стоірнках у соцмережах дописи про війну, рахунки, на які можна сплачувати кошти на потреби ЗСУ.

Також Марія та Володимир Лобураки працюють із дітьми переселенців, організовуючи для них дозвілля.

У коментарі кореспондентці molbuk.ua Володимир Лобурак прокоментував позицію земляків Ані Лорак та Василя Герелла.

“Тут навіть немає жодних питань. Ми патріотично налаштовані. Щодо Ані Лорак стояло питання досить давно. Ще тоді хотілося нашим миттцям дати їй якийсь шанс. Відомо, що у неї на початок російсько-української війни 8 років тому були великі борги, вона саме дала масштабний концерт у Києві, який коштував мільйон доларів. У результаті у неї виникли борги в Росії. Але вона могла ті борги відпрацювати і потім висловити свою позицію. А щодо Герелла – то це просто робота на Путіна, немає слів. Колись він приїжджав до Чернівців, йому тут допомогли організували гарний концерт, симфонічний оркестр виступав на площі філармонії. А він ось так тепер відверто служить Путіну. Це як російські пілоти летять і скидають бомби на наші будинки. Оце, напевне, у світі мистецтва те саме”, – сказав Володимир Лобурак.

NAVKA

Співачка з Чернівців Марина Тимофійчук, відома як NAVKA, активно записує та поширює українські пісні власного виконання.

Також вона займається волонтерською діяльністю, допомагає як військовим, так і постраждалим від війни мешканцям. Артистка активно пише про війну ну своїх сторінках у соцмережах, різко критикує російський режим та Росію загалом.

“Якщо ще хтось до кінця не зрозумів значення слова “асвабадітєлі”… Це ті, хто “асвабаждаєт” українську землю від українців! І так, це називається ГЕНОЦИД. Слово “расіянин”, “рускій” вже прокляте на кілька десятиліть”, – зазначає NAVKA.

Павло Дворський

Народний артист України Павло Дворський щодень у своїх дописах на фб-сторінці підтримує Україну. Також він створив чимало пісень, в яких оспівує Україну та говорить про любов до неї. Зокрема, нещодавно він написав музику на вірш Миколи Бакая “Горнусь до тебе, Україно”, яку виконала українська оперна співачка Наталія Шелепницька.

Дует “Писанка”

Народні артисти України Оксана Савчук та Іван Кавацюк мають активну проукраїнську позицію. Також вони виступають перед дітьми переселенців у закладах культури, визначених мерією Чернівців для таких цілей у період війни.

Також дует надає допомогу військовим та переселенцям.

Не можна не згадати і інших публічних персон родом із Чернівців.

Нікіта Добринін

Шоумен із Чернівців Нікіта Добринін, він же Влад Вакулович, став одним із тих, хто вирішив захищати Київ у складі територіальної оборони. Він неодноразово публікував фото та відео у формі та зі зброєю.

Також шоумен займається волонтерством та віддає гроші на армію. Зокрема, на закид одного з коментарів у Instagram щодо того, чому Добринін опинився на Західній Україні (він вивіз туди сім’ю) і чи це така опція для мільйонерів, Добринін відповів:

“Можете приєднатися, будете знати. І зараз не мільйонери, тому що на армію все віддав, 200 000 за тиждень”. Шоумен уточнив, що продовжує й надалі займатися волонтерством (доставляє бронежилети армії) і, як і раніше, допомагає теробороні.

Також Нікіта Добринін, який досі був російськомовним, перейшов на українську мову у своїх сторіс у соцмережах.

Міла Куніс

Американські актори Міла Куніс, яка родом із Чернівців, та Ештон Кутчер, які 4-го березня розпочали збір коштів на допомогу українцям, не лише досягли поставленої мети в 30 мільйонів доларів, а й перевершили її.

У Instagram Ештон із Мілою подякували тим понад 65 тисячам людей, які зробили внески. Як висловилися актори, ці колективні зусилля хоча й не вирішать усіх проблем, але забезпечать “м’якше приземлення” багатьом біженцям. Кошти передаються та продовжать передаватися організації Flexport, котра їм допомагає, та Airbnb.

“Надходження коштів продовжується, і ми чинитимемо з кожним доларом так, ніби його пожертвувано з нашої кишені, з повагою та гордістю по відношенню праці, якою його було зароблено, до любові, з якою його було пожертвувано, та бажання, щоби його було примножено заради позитивного результату”, – сказали Кутчер та Куніс.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський навіть особисто подякував через відеозв’язок зірковій парі за їхню допомогу Україні.

Також у інтерв’ю Міла зізналася, що багато років говорила, буцімто вона з Росії. Проте війна змусила її усвідомити себе українкою.

Днями Міла Куніс виголосила на церемонії “Оскар” емоційну промову про Україну.

“Нещодавні глобальні події змусили нас почуватися спустошеними, але, коли ви бачите силу і гідність тих, хто стикається з таким спустошенням, неможливо не бути зворушеним їхньою стійкістю.

Не можна не захоплюватися тими, хто знаходить у собі сили продовжувати боротися у неймовірній темряві”, — сказала Міла зі сцени церемонії.

Лілія Ребрик

Телеведуча з Чернівців Лілія Ребрик мало не щодня пише у соцмережах про війну. Також записала відеозвернення російською мовою до росіян із закликом не мовчати і виходити на протести.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.