Новини

На Буковину досі не прилетіли лелеки: яка причина

Хоча березень уже завершується, проте досі на Буковину не прилетіла значна частина перелітних птахів, які в цей період вже би мали повернутися.

Про це у коментарі molbuk.ua розповів завідувач відділу природи краю Чернівецького обласного краєзнавчого музею, орнітолог Ігор Скільський.

За його словами, це доволі дивно, адже лелеки зазвичай прилітають всередині і навіть на початку березня.

“Лелека точно міг би вже бути, бо он і жаби у нас вже є, і рибка дрібненька. Якби була якась холодна весна, сніги лежали до середини квітня, як це траплялося в якісь попередні роки, то це ще би можна було якось пояснити. Але зараз якихось особливих перешкод для прильоту лелек немає. Це щось пов’язане з ходом весни, умовами зимівлі, зупинками на пролітних шляхах.

Найпевніше це можна буде з’ясувати пізніше, коли вималюється картина появи того чи іншого виду птахів – наприклад, на всій території України”, – зазначив Ігор Скільський.

Водночас орнітолог не пов’язує відсутність лелек із війною. Адже на східних та південних територіях України, де якраз ведуться інтенсивні бойові дії, лелек уже бачили. А на спокійній наразі Буковині – поки що ні.

Також немає ще ластівок, зозуль, які починають прилітати після Благовіщення (25 березня). Щоправда, це ще можна зрозуміти, зауважує Ігор Скільський, тому що це комахоїдні птахи, а комах зараз ще майже немає через перепади температур.

Натомість доволі рано прилетів припутень – великий голуб із білими плямами на шиї та крилах.

“Він зазвичай прилітає у першій декаді чи навіть середині березня, а тут я його бачив уже наприкінці лютого. Він уже гнізда навіть почав вити”, – додає Ігор Скільський.

Також уже є шпаки: частина з них залишалася на зимівлю в Україні, частина прилетіла з теплих країв. Саме їхні співи ми найчастіше зараз чуємо.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.