Новини

«Вселяємо в діток віру, що все буде добре»: як в умовах війни у Чернівцях працюють чергові дитсадки – відео

З 28 лютого до 11 березня у дитсадках Чернівців запровадили канікули. Рекомендації щодо припинення освітнього процесу у дитячих садках через введення воєнного стану надало МОН. Проте для зручності батьків, які не мають можливості залишити дітей вдома, 12 закладів чергують. Це дитсадки у різних районах міста.

Один із них – ДНЗ №53, пише molbuk.ua

У закладі, попри все, зберігають спокій, позитивний настрій і, як завжди, займаються розвитком дітей: вивчають арифметику, танцюють, малюють, співають, ліплять вироби з тіста. Розмов про війну уникають, адже діти й так зараз стривожені, чуючи розмови батьків та відчуваючи їхнє хвилювання.

Директорка ДНЗ №53 Орися Мойсюк запевняє: у дитсадку діткам безпечно – недарма ж його визначили одним із чергових. Тож закликає батьків приводити малечу, адже їм потрібен розвиток, позитив, спілкування з друзями.

“Наш дошкільний заклад є черговим на підставі наказу управління освіти. Він забезпечує перебування дітей не тільки нашого садочка, а й діток будь-якого іншого зачиненого наразі садка в місті, – зазначає Орися Мойсюк. – Для оформлення дитини з іншого закладу потрібно принести ксерокопію форми 0-63 про щеплення та написати заяву”.

Протягом цього тижня, каже Орися Іллівна, заклад відвідувало не більше двох десятків вихованців. Зізнається, працівникам від цього дуже сумно, адже зазвичай у групах – по 30 діток, тож тут завжди було чутно дитячий галас та сміх.

“Ми дуже чекаємо на діток. Нам сумно працювати. Ми звикли, що у нас по 30 дітей у групі, а тепер усього 17. Це для нас катастрофа!” – зізнається директорка.

І додає, що у закладі є надійне укриття, оснащене усім необхідним:

“У нас є підвальне приміщення, яке має вентиляцію – і природню, і штучну. Там встановлені лави для діток, тепло. Приміщення дуже велике. Ми обчислювали, якщо на одну дитинку потрібно 0,6 метра квадратних, то ми там можемо помістити до 300 дітей. Є все необхідне: столик із питною водою, повністю зібрана аптечка, печиво, одноразові стаканчики. Останніх два дні, коли оголошували повітряну тривогу, дітки спокійно спускалися туди, без страху та паніки”.

Заклад працює у звичному режимі, з 8.00 до 18.30, провадить директорка дитсадка. Прийом діток відбувається з 8.00 до 9.00. Потім із 9.00 до 17.00 територія зачинена, опісля її відчиняють для батьків. Сторож пильно стежить за кожним відвідувачем. Ворота до іншого заїзду повністю зачинені на замок.

“Також зі свого вікна я постійно бачу, хто заходить та виходить, чи зачинена хвіртка. Ми всі дуже пантруємо садок для того, щоби батькам було спокійно”, – запевняє Орися Мойсюк.

Усі продукти харчування є, у садку навіть хліб самі випікають.

“Хліб ми печемо самі двічі на тиждень – у вівторок і четвер. Між іншим, діти найбільше його люблять. Щоразу запитують – а коли буде той хлібчик?” – усміхається Орися Іллівна.

Усі працівники на роботі: вихователь-методист, практичний психолог, музкерівник, керівник гуртка. Усі заняття проводяться згідно розкладу і з дотриманням режиму.

“Щоденно проводимо всі заняття: вчимо літери, цифри, ліпимо з тіста, малюємо, майструємо з паперу. Днями дітки виготовляли подарунки мамам – у них були такі щасливі обличчя! Прогулянки організовуємо також, тому що дітям потрібно гуляти. Але далеко від будівлі не відходимо, майданчик поряд. І на випадок повітряної тривоги знадобиться буквально хвилина, щоби спуститися у підвальне приміщення”, – пояснює директорка.

Зауважує, що впродовж дня з дітками розмовляють тільки про хороше.

“Про те, що прийшла весна, що скоро буде багато квітів. Ми вже посіяли різні квіти у горщиках для того, щоби все росло. У нас є купа клопотів у садочку, всі мають свої грядки, ми вже знаємо, що маємо садити. Вселяємо віру в дітей, що все буде добре. Жодним словом не торкаємося війни. Тобто ми можемо говорити про те, як любимо свою країну, своє місто, що у нас є воїни, які нас захищають. Виховуємо їх справжніми патріотами. Але не заглиблюємося у саму тему війни, говоримо про це опосередковано – відповідно до віку дітей, їхнього розуміння”.

У цей час важливо, щоби батьки поберегли психіку малюків.

“На жаль, наші діти вже знають, що таке війна, – провадить Орися Мойсюк. – Пояснюють, що “мама вдома говорить про війну”. Тому важливо, щоби батьки вдома при дітях не обговорювали цю тему. Вони можуть про це згадувати, але нехай не висловлюють оці побоювання, тому що вони вселяють малечі страх. Дорослі самі своїми розмовами, переглядом телепередач, соцмереж піднімають у малюків рівень тривожності. Адже ми, батьки, маємо з дітками дуже тісний зв’язок, і дитина відчуває настрій тата і мами. Тому: дитинка прийшла додому, погодували, помили, поклали спатки, а потім собі на кухні за чашкою чаю розмовляйте. Якщо ж не можете впоратися зі своїми тривогами – ведіть малюка в садок, ми його відволічемо від негативних емоцій”.

Щоби батькам було спокійніше, Орися Іллівна щодня відправляє їм фото та відео, що їхні дітки протягом дня робили в дитсадку. Навіть проводить до укриття, щоби переконалися, наскільки воно надійне. Персонал постійно на зв’язку з батьками.

“Дітки такі щасливі, бігають, обіймаються. А ранками приходять часом зажурені, насуплені. І нам треба годину, щоби підняти їм настрій. Ото снідають і потім починаються веселощі”, – каже директорка.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.