Новини

Популярні приміські озера біля Чернівців занепали: що з ними буде далі – МБ

Два великі озера у приміських селах Чорнівка та Валя Кузьмина занепали і стали не придатні для купання.

Раніше це були улюблені місця відпочинку, йдеться у публікації .

Озеро у селі Валя Кузьмина та озеро неподалік Чорнівки багато років тому були улюбленими місцями відпочинку чернівчан. У селі Валя Кузьмина навіть була база відпочинку “Буковина” та кілька ресторанів.

У селі Валя Кузьмина озеро має майже п’ять гектарів. Його у 2019 році віддали в оренду до 2068 року.

Як розповів голова Волоківської ОТГ Валентин Глопіна, підприємці, які взяли озеро в оренду, планують його відновити.

“Озеро не спустили, а воно повністю замулилося, його потрібно чистити. Крім того, неподалік озера є ліс, звідси роками вивозили деревину і розбили дорогу. Приміщення колишньої бази відпочинку, яке багато років пустувало, підприємці викупили через аукціон Фонду державного майна. Але останні вісім років на базі відпочинку нікого не було. Тож територія захаращена, будинки знищенні, звідти вкрали все, що можна було. Усе потрібно відновлювати. Знаю, що тут планують облаштувати відпочинкову зону, і підприємці вже починають над цим працювати. Але потрібно витрати зо 2 роки, щоби озеро почистити і вивезти тонни намулу”, – пояснює Валентин Глопіна.

У громаді дуже сподіваються, що це місце відпочинку вдасться відновити.

“З іншого боку озера був ресторан “Смерекова хата”, його теж викупили інші власники. Там роблять ремонт. Дуже хочеться, щоби людям вдалося відновити цей об’єкт, і він запрацював. Свого часу це було дуже популярне місце відпочинку. Якщо все вдасться, то це буде великий плюс для нашої громади”, – сказав голова громади.

Озеро біля села Чорнівка знаходиться ще ближче до Чернівців. Його площа – майже 14 гектарів. Тут дуже гарне місце, адже навколо ліс.

Озеро у 2004 році взяли в оренду, договір укладений до 2053 року. Але минулого року озеро спустили, і поки що невідомо, чи його будуть відновлювати. Староста села Чорнівка Іван Дробот підтвердив, що у селі спустили два озера, але їхня подальша доля наразі не відома.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.