Новини

Електронний квиток у маршрутках та тролейбусах: коли його можуть запровадити у Чернівцях

До першого вересня у місті хочуть запровадити електронний квиток. Але в міській раді попереджають, що дата – орієнтовна, хоча про запровадження е-квитка вже говорять кілька років.

Про це повідомив заступника міського голови Євгена Маховікова.

Посадовець пообіцяв найближчим часом показати, як може виглядати “Картка чернівчанина”.

“Перші кроки запровадження електронного квитка вже почалися. Минулого тижня оприлюднили регуляторний акт щодо проєкту рішення “Про впровадження та функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду в громадському транспорті” для того, щоби зібрати пропозиції та зауваження. Цей проєкт зачепить приватних перевізників і може суттєво змінити їхню господарську діяльність. Тому маємо пройти усі встановлені законом процедури, а на це піде не менше як місяць. Лише після цього документа зможемо виконувати якісь офіційні дії”, – пояснює Євген Маховіков.

Наразі у міській раді триває підготовча робота: збирають графічне рішення, назви карток.

“Визначаємо, яким потенціалом має бути наповнена картка. Уже після розгляду регуляторного акта зможемо оголошувати конкурс на визначення оператора, який буде реалізовувати е-квиток”, – сказав посадовець.

У мерії запевняють, що вже пів року ведуть перемовини з потенційними операторами, які готові інвестувати кошти в електронний квиток. Адже для міського бюджету це досить серйозні витрати – майже 12 мільйонів гривень.

“Картка чернівчанина” – це загальна платформа, на якій першим продуктом буде електронний квиток. Потім можна використовувати картку, наприклад, для знижок в аптеках”, – розповідає Є. Маховіков.

У Чернівцях уже працювали над запровадженням електронного квитка. Навіть були розроблені і надруковані картки, але до чернівчан вони так і не дійшли.

“У місті справді тривалий час говорять про запровадження електронного квитка, але все, що зробили, – це купили за три мільйони 60 валідаторів, ще 60 мобільних валідаторів передали у користування. Але ці валідатори надають можливість розрахуватися лише банківською карткою”, – зазначає Євген Маховіков.

У міській раді сподіваються, що за допомогою електронного квитка почнуть контролювати перевізників.

“Зараз немає обліку пільгових перевезень, немає чіткого контролю виплати коштів. На сесії міськради дуже активно обговорювалося питання пільгових перевезень, особливо для школярів. Ніхто не проти такого, але потрібен чіткий облік, а це можна зробити лише за допомогою електронного квитка.
Для пенсіонерів, які є пільговиками, запустять іменні картки. Коли вони зайдуть в маршрутку чи тролейбус, достатньо буде провести нею у валідаторі – і поїздка зафіксується. Завдяки цьому будемо чітко бачити, скільки маємо компенсувати з міського бюджету за пільгові перевезення. Зараз же компенсуємо за пільговиків за якимось дивним тарифом – 30 відсотків від “сидячих” місць. І ніхто не знає, чи цей пільговик їхав, чи його вигнали”, – пояснює Євген Маховіков.

Також завдяки запровадженню е-квитка хочуть вилучити готівку з транспорту.

“Приватні перевізники повинні запроваджувати валідатори у своїх маршрутках, у них це прописано у договорі. Тож ми зацікавлені, щоби у Чернівцях швидше почав діяти електронний квиток”, – запевняє Євген Маховіков.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.