Новини

Багато клітковини та мало калорій. Чим корисний аґрус для здоров’я

Аґрус — це поживна, низькокалорійна ягода, багата на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Також вони можуть сприяти зниженню рівня цукру в крові, холестерину та артеріального тиску.

Про це пише NV.

Плоди аґрусу невеликі, їх вага близько 3−6 грамів. Вони різняться за кольором і можуть бути зеленими, жовто-білими, рожевими, червоними або темно-фіолетовими. Їхній смак варіюється від терпкого до солодкого.

П’ять причин, чому аґрус є чудовим доповненням до здорового харчування

1. Аґрус корисний для здоров’я серця та імунної системи

Аґрус містить мало калорій і жирів, але при цьому багатий на поживні речовини. Лише 1 чашка (150 грамів) аґрусу містить:

Калорій: 66

Білок: 1 грам

Жирів: менш як 1 грама

Вуглеводи: 15 грамів

Клітковина: 7 грамів

Вітамін С: 46% від

Вітамін B5: 9% від добової норми

Вітамін B6: 7% від добової норми

Мідь: 12% від добової норми

Марганець: 9% від добової норми

Калій: 6% від добової норми

Вітамін С є потужним антиоксидантом і життєво важливий для нервової, імунної системи та шкіри. Вітамін B5 необхідний для утворення жирних кислот, а вітамін B6, який потрібен багатьом ферментам і клітинам вашого організму для функціонування, допомагає перетворювати їжу в енергію. Мідь важлива для серця, судин, імунної системи та мозку. Марганець підтримує метаболізм, формування кісток, репродуктивну функцію та імунну відповідь, а калій необхідний для нормального функціонування клітин.

2. Аґрус містить багато клітковини та мало калорій

Аґрус багатий на клітковину, але низькокалорійний, тобто ви можете з’їсти велику порцію, не споживаючи занадто багато калорій. Насправді, вживання 1 склянки (150 грамів) аґрусу забезпечує трохи понад 3% загальної добової потреби людини в калоріях, що робить його поживним і низькокалорійним перекусом. Крім того, дослідження показують, що вживання ягід може сприяти зниженню ваги і допомогти вам споживати менше калорій в цілому.

Наприклад, одне невелике дослідження показало, що ті, хто їв ягоди в якості перекусу, споживали на 130 калорій менше під час наступного приймання їжі, порівняно з тими, хто з’їдав таку ж кількість калорій з солодощів.

Крім того, аґрус є чудовим джерелом розчинних і нерозчинних харчових волокон. Одна чашка (150 грамів) аґрусу забезпечує 26% добової норми клітковини, що робить його чудовим способом підвищити її споживання.

3. Аґрус корисний проти діабету

Антиоксиданти — це сполуки, які допомагають боротися з дією вільних радикалів. Це активні молекули, які спричиняють пошкодження клітин і призводять до процесу, відомого як окислювальний стрес. Окислювальний стрес пов’язаний з багатьма захворюваннями і передчасним старінням. Дієти, багаті на антиоксиданти, знижують ризик виникнення певних видів раку, серцевих захворювань, діабету 2 типу, старіння і захищають мозок від дегенеративних захворювань.

4. Аґрус зменшує ризик інсульту

Ці речовини корисні для захисту від сонячних променів та комах. Деякі з фітонутрієнтів, що містяться в аґрусі, включають флавоноли. Вони пов’язані зі здоров’ям серця і можуть зменшувати ризик інсульту, боротися з раком та мають противірусну дію.

5. Аґрус може допомогти контролювати рівень цукру в крові

Високий рівень цукру в крові пов’язаний з діабетом 2 типу, хворобами серця, інсультом, деменцією та багатьма іншими захворюваннями. Аґрус має кілька властивостей, які можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові через високий вміст клітковини.

Аґрус містить хлорогенову кислоту, яка може уповільнити засвоєння вуглеводів і допомогти знизити рівень цукру в крові після вживання їжі з високим вмістом крохмалю.Однак, необхідні додаткові дослідження впливу аґрусу на рівень цукру в крові.

Чи може аґрус бути шкідливим для здоров’я

Завдяки своїм антитромбоцитарним властивостям аґрус може розріджувати кров і перешкоджати нормальному згортанню крові. Якщо у вас є порушення згортання крові або ви приймаєте препарати, що для її розрідження, вам слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж їсти аґрус.

Також його не варто вживати перед хірургічним втручанням через ризик кровотечі. Існують також деякі докази того, що він може знижувати рівень цукру в крові, тому, якщо у вас діабет 1-го або 2-го типу або інші захворювання, пов’язані з контролем рівня цукру в крові, вам слід пам’ятати про це. З огляду на відсутність доказів щодо його безпеки, вам також слід уникати аґрусу, якщо ви вагітні, годуєте грудьми або намагаєтеся завагітніти.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.