Новини

Скількох людей можуть мобілізувати цього року? У Раді дали відповідь

Народний депутат і заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Руслан Горбенко стверджує, що загалом цьогоріч вдасться мобілізувати 120 тисяч людей.

Про це він сказав в інтерв’ю “Укрінформу”.

Водночас, за його словами, потреба в особовому складі для української армії становить 100-110 тисяч людей. Саме таку кількість, каже депутат, зазначають командування і військові на фронті.

Горбенко пояснив, що раніше, коли планували контрнаступ під керівництвом колишнього головнокомандувача Валерія Залужного, виникла потреба у мобілізації 500 тисяч людей. Однак у новому плані оборони на 2024 рік не передбачили залучення такої кількості нових військових.

Депутат пояснює це затримкою західної допомоги, а також тим, що для призову 500 тисяч людей необхідна зброя та великі кошти для їхнього навчання й утримання.

Нагадаємо, торік, під час підсумкової пресконференції, президент Володимир Зеленський заявив, що Генштаб і тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пропонували для контрнаступальних дій мобілізувати до 400-500 тисяч людей. Це, за його словами, могло коштувати Україні додаткових 500 мільярдів гривень.

Проте згодом Валерій Залужний заявив, що на якісь конкретні цифри щодо мобілізації командування запиту не робило. Він сказав, що всі ці пропозиції подаються до Міністерства оборони, яке вже далі вирішує, в який спосіб ці потреби забезпечити.

Ще пізніше видання Financial Times опублікувало матеріал з коментарями Міністерства оборони України, в якому йшлося про те, що Україна планує мобілізувати до Сил оборони до 500 тисяч людей. Однак потім в оборонному відомстві пояснили, що кількість у 400-500 тисяч людей — “загальні оцінки”, які можуть змінюватися залежно від розвитку бойових дій, і їх неможливо задовольнити одразу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.